Politik

Danmark langer ud efter Ungarn: Tag jeres asylansøgere tilbage

Danmark og resten af de nordiske lande har klaget til EU-kommissionen over, at Ungarn nægter at tilbagetage asylansøgere.

Ungarn skal overholde Dublin-reglerne og tilbagetage de asylansøgere, som er blevet registreret i landet.

Det er budskabet i det klagebrev, som den danske udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), har sendt til EU-kommissionen sammen med sine kollegaer fra de fire andre nordiske lande, Island, Sverige, Norge og Finland.

- Det er med stor bekymring, at vi, ministre med ansvar for asyl og migration i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, har modtaget information om, at Ungarn ikke accepterer Dublin-overførsler (tilbagesendte asylansøgere, red.) fra flere lande, står der i brevet, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Ifølge Dublin-forordningen har det medlemsland, hvor en asylansøger første gang registreres, en forpligtelse til at behandle den pågældendes asylansøgning.

Brevet, som er sendt den 9. september, kommer som en reaktion på, at Budapest siden maj har givet flere EU-lande besked om, at de nægter at tilbagetage asylansøgere, der er kommet ind i landet via Grækenland.

- Ud fra vores synspunkt er Ungarns position ikke i overensstemmelse med Dublin-forordningen. Faktisk er det en overtrædelse af EU-loven, og det er ikke acceptabelt, skriver de fem nordiske ministre, der vil have EU’s migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, til at ’handle hurtigt’ og tage ’de nødvendige skridt’ over for Ungarn.

En talsmand fra EU-kommissærens kontor bekræfter over for TV 2, at de har modtaget brevet. Talsmanden vil dog ikke oplyse, hvornår kommissæren har tænkt sig at reagere på det.

Ungarn skyder bolden videre til Grækenland

Også nabolandet Østrig har truet Ungarn med en sag ved EU-domstolen over landets opførsel. I Ungarn skyder man dog bolden videre og henviser til, at det er Grækenland, som ikke overholder sin del af Dublin-aftalen.

I Grækenlands tilfælde slog EU-domstolen fast tilbage i 2011, at der ikke må sendes asylansøgere tilbage hertil, da landet ikke kan garantere for asylansøgernes rettigheder og levevilkår.

Ungarn kom i sommeren 2015 i flygtningekrisens søgelys, da hundredetusindevis af migranter og flygtninge strømmede ind over landets grænse. Landets premierminister, Viktor Orban, der har været en hård kritiker af EU’s manglende svar på krisen, besluttede selv at bygge et hegn til grænsen mod Serbien og Kroatien for at stoppe den illegale migration.

Hegnet og Ungarns flygtningepolitik blev dengang stærkt kritiseret. Selv hævder ungarerne, at de har været nogle af de eneste, der har levet op til EU’s fælles ansvar om at beskytte unionens ydre grænse.

Ungarns befolkning skal stemme om flygtningekvoter

Om lidt over en uge – søndag den 2. oktober – har Orban kaldt sin befolkning til folkeafstemning om ét af flygtningekrisens helt store stridsspørgsmål, nemlig EU’s omfordeling af 160.000 flygtninge fra Italien og Grækenland.

Flygtningefordelingen blev vedtaget af et flertal af EU-landene i september 2015 - men mod Ungarns vilje.

Orban og regeringen appellerer for et nej i afstemningen, hvor otte millioner stemmeberettigede ungarere skal tage stilling til spørgsmålet: ”Skal EU forestå tvangsmæssige forflytninger af ikke-ungarske borgere til Ungarn uden parlamentets godkendelse?”

De seneste meningsmålinger viser, at over 70 procent af ungarerne har tænkt sig at følge Orbans råd og stemme nej.

Sammen med Slovakiet har Ungarn også klaget over EU’s flygtningekvoter til EU-domstolen, som ventes at komme med sin dom inden udgangen af året.