Politik

Langballe: Nyt parti vil skabe endnu mere uro blandt de blå

Nyt parti vil især forsøge at stjæle stemmer fra Dansk Folkeparti og Konservative, siger politisk redaktør.

Endnu et parti melder sig nu i kampen om de borgerlige vælgeres krydser. Nye Borgerlige er – ifølge partiformanden selv – lykkedes med at indsamle vælgererklæringer nok til at blive opstillet ved næste folketingsvalg.

Og dén nyhed kan meget vel forværre stemningen i blå blok, der i forvejen er på frysepunktet.

Sådan lyder vurderingen fra Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør.

- Det her skaber bare endnu mere uro i den borgerlige lejr. De fire nuværende partier i blå blok har allerede utrolig svært ved at blive enige om noget. Fordi de ikke stoler på hinanden, og fordi de kæmper om de samme vælgere. Nu kommer der så endnu et parti, som stikker kniven ind et sted mellem Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. Og det kan presse alle de partier yderligere, forklarer han.

Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund – der er tidligere folketingskandidat for Konservative – formulerer i én sætning det nye partis politik således:

 - Strammere udlændingepolitik, lavere skatter og ud af EU.

Og ifølge Anders Langballe er det især Dansk Folkeparti og Konservative, som er opmærksomme på, hvad det nye parti kan komme til at betyde for deres positioner i det politiske landskab:

- Dansk Folkeparti ved godt, at Nye Borgerlige vil forsøge at overbyde dem på udlændingepolitikken. Og for Konservative er det om muligt endnu farligere, fordi de simpelthen ikke kan holde til at afgive særligt mange vælgere, før de er under spærregrænsen, siger Anders Langballe.

I den seneste Megafon-måling, gennemført i august, får Konservative blot opbakning fra 2,7 procent af vælgerne.

- I sådan en situation kan det her nemt styrke trangen blandt partierne til at markere sig skarpt og i modsætning til hinanden. Og det kan føre til, at det bliver endnu vanskeligere at blive enige om noget blandt de borgerlige her i efteråret, siger Anders Langballe med henvisning til de igangværende forhandlinger om en 2025-plan, hvor blandt andet Liberal Alliance har truet med at vælte regeringen.

Kan blive valgt ind

Sidste gang et nyt parti blev opstillingsberettiget, spåede politiske kommentatorer og analytikere ikke partiet store chancer for at nå over spærregrænsen på to procent. Men Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen overraskede alle og bragede ved sidste valg ind i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne.

Og Anders Langballe vil på ingen måde afskrive Nye Borgerliges chancer for at gøre noget lignende:

- Jeg tror, at der er en platform for et parti som det her. Fordi udlændingepolitikken er så skarp. De brander sig jo som et parti, der er endnu strammere end Dansk Folkeparti. Og det kan man bestemt ikke afvise, at der er et publikum til, siger Anders Langballe.