Politik

Kold skulder til DFs tørklædeforbud: - Et indgreb i den personlige frihed

Folketingets partier skal onsdag forhandle om nye stramninger af integrations- og udlændingepolitikken. Venstre mener, at DF-forslag er 'bekymrende'.

Dansk Folkepartis forslag om et forbud mod religiøs hovedbeklædning - heriblandt muslimske pigers tørklæder - i danske skoler, får en hård modtagelse blandt de øvrige partier på Christiansborg. Hverken i rød eller blå blok er der opbakning til Dansk Folkepartis krav om at gøre diskussionen om et forbud til en del af de såkaldte 2025-forhandlinger dette efterår.

- Det er ikke et forslag, som er groet i vores for- eller baghave. Vi synes, at folkeskolen fortsat skal være mangfoldig. Vi synes også, at man skal have mulighed for i Danmark at have og vise sin religion, siger Jacob Jensen, Venstres finansordfører.

- Der er mange mærkelige ting i det her, når man graver lidt i det. Det vil være svært i praksis at føre det her ud i livet. Så vi synes, at det her forslag er bekymrende. Men selvfølgelig er Dansk Folkeparti i deres gode ret til at tage det med, og det lytter vi til, sammen med de mange andre forslag, som vi skal diskutere i forbindelse med 2025-forhandlingerne.

Folketingets største parti, Socialdemokraterne, afviser også idéen.

- Vi synes sådan set, at det kan være fornuftigt nok at have fokus på hvilken rolle, tørklæder spiller i vores samfund. De kan jo være kvindeundertrykkende, siger partiets integrationsordfører, Dan Jørgensen.

- Men det er ikke en god idé at forbyde det. Det med at blande sig i, hvad folk skal have på, er simpelthen et indgreb i den personlige frihed, som vi ikke synes er nogen god idé. Og det her med social kontrol og kønsdiskrimination er langt bredere og meget mere komplekst, end det bliver gjort til af Dansk Folkeparti. Det kan ikke kun koges ned til at handle om tørklæder. Det handler om mange andre ting: Boligforhold. At få kvinder ud på arbejdsmarkedet. Pædagogikken i skoler og daginstitutioner.

Også Konservative, Liberal Alliance og Alternativet har onsdag morgen tilkendegivet deres modstand mod forslaget.

DF: Danmark bliver mere og mere muslimsk

Forbuddet mod religiøs hovedbeklædning skal ses som et opgør med en udvikling, der deler den danske befolkning op i et 'os og dem', understreger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Danmark bliver et mere og mere muslimsk land, og det er ikke positivt set med vores øjne. Tørklædet er med til at dele befolkningen op i os og dem, og signalerer derudover en afstandstagen til det danske samfund og de værdier, som Danmark hviler på, sagde udlændingeordføreren onsdag morgen til TV 2.

Onsdag eftermiddag er Folketingets partier indkaldt til forhandlinger i Finansministeriet, hvor netop den del af 2025-planen, der omhandler stramninger af udlændinge- og integrationspolitikken, er i fokus.