Politik

Minister afviser at undersøge landbruget: - En barnagtig spekulation

Minister afviser, at landbrugets rolle i MRSA-skandale skal undersøges.

Hvilken rolle spillede interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer i sagen om Fødevarestyrelsen, der i årevis ikke videregav relevante ekspert-anbefalinger om den frygtede MRSA-bakterie til politikerne?

Det spørgsmål vil blandt andet Enhedslisten nu have svar på, efter at det i sidste uge i en DR-dokumentar kom frem, at en førende eksperts anbefalinger om måder at bekæmpe den antibiotika-resistente bakterie på blev udeladt i de endelige notater, der blev sendt videre til politikerne.

Men landbrugets rolle i sagen vil slet ikke indgå i den undersøgelse, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har igangsat.

- Nej, det skal det ikke. Fordi jeg ikke har nogen mistanke om, at der er foregået noget, som ikke burde foregå. Det, der er afgørende for mig er, at når der rejses påstande i en dokumentar om, hvorvidt tilvejebringelsen af informationer har været korrekt, er det naturligvis vores interesse at få dokumenteret det. Og det er det, der er sagen for mit vedkomne, siger Esben Lunde Larsen.

Man kunne også få den mistanke, at Venstre måske er ganske tæt på landbruget, og derfor ønsker I ikke at landbruget skal undersøges?

- Det, synes jeg, er en barnagtig spekulation fra en journalist. Jeg oplever dansk landbrug som en meget seriøs partner. Og jeg har absolut ingen grund til at mistænke nogen for noget. Derimod har jeg en opgave i at tilvejebringe via en redegørelse, hvordan sammenhængen er, siger Esben Lunde Larsen og fortsætter:

- Jeg løber ikke efter alt hvad oppositionen kræver. Det, der er min opgave som ansvarlig minister, er at Folketingets og mit arbejde er sket på et oplyst grundlag, og det er det redegørelsen skal tilvejebringe.

Landbrugsordførerne fra Folketingets partier var tirsdag formiddag til møde med ministeren – og efter mødet understregede blandt andet Socialdemokraternes Simon Kollerup, at det er problematisk, at landbrugets ageren ikke er en del af undersøgelsen:

Også Enhedslistens Maria Gjerding er kritisk:

Landbruget: Intet mystisk

Af DR-dokumentaren fremgår det, at Fødevarestyrelsens ageren skete efter pres fra Landbrug & Fødevarer, der frygtede for at "MRSA-stemplet" ville få "handelsmæssige konsekvenser" for svineproduktionen.

Claus Fertin, direktør i Videnscenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer udtalte efter dokumentaren, at organisationen har handlet, som den burde.

- Der er intet mystisk i, at vi som interesseorganisation samarbejder med relevante myndigheder. Vi giver input og bidrager med viden. Sådan gør vi i Danmark, og det gælder ikke kun vores branche. Men det er altså ikke os, der bestemmer. Vi kan ikke presse myndighederne til at gøre, som Landbrug & Fødevarer ønsker. Vi følger de regler og de love, der kommer fra myndighederne.

Flere bliver smittet

Danmark har de seneste år oplevet en voldsom vækst i antallet af personer, der er smittet med svine-MRSA. En bakterie, der er antibiotika-resistent, og som derfor er så godt som umulig at bekæmpe med medicin.

MRSA er farligst for personer med i forvejen svækket immunforsvar, som for eksempel personer, der er indlagt på et hospital, samt ældre og spædbørn. Bakterien kan gå i blodbanen og give blodforgiftning og høj feber. Det kan potentielt være dødeligt.

Smitten sker først og fremmest ved kontakt med andre mennesker eller dyr, der er smittet, men det kan også ske ved berøring af overflader som for eksempel dørhåndtag, tøj, håndklæder med mere, som en person med MRSA har været i berøring med.