Samuelsen om DF-taler: Jeg havde smidt hende ud - sammen med dem, der klappede

I Liberal Alliance ville Cheanne Nielsen ikke få lov til at tale dunder mod udlændinge, siger partiets leder. Enhedslisten tager også skarp afstand.

Siden TV 2 lørdag omtalte DF-medlemmet Cheanne Nielsens tale på DF’s årsmøde, har hun været genstand for massiv debat på de sociale medier.

- Hvorfor skulle udlændinge klare sig selv, nu hvor de har krav på husly og lommepenge fra staten, så snart de kommer hertil? De sviner, de svindler, de stjæler, de voldtager og de dræber. De mishandler Danmark, sagde hun blandt andet fra talerstolen i MCH Herning Kongrescenter lørdag.

En af dem, der har kommenteret sagen, er Liberal Alliances politikske leder, Anders Samuelsen, der mildt sagt ikke er begejstret over Cheanne Nielsens sprogbrug. Han ville gøre kort proces, hvis hun var medlem af Liberal Alliance. 

- Havde hun holdt den tale på LA's landsmøde, var hun omgående blevet smidt ud af partiet. Og alle, der klappede, var røget samme vej, skriver han på Facebook.

Ingen eksklusionsplaner

I en kommentar forklarer han, at han tager afstand fra, at Cheanne Nielsen ”kollektiviserer skyld” – at hun beskylder alle udlændinge for at svine, svindle, stjæle, voldtage og dræbe.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en opfølgende kommentar fra Anders Samuelsen.

Det tyder dog ikke på, at Dansk Folkeparti agter at ekskludere Cheanne Nielsen.

- Jeg synes, det var en udmærket tale, og jeg tror ikke, den får nogen konsekvenser. Nogen gange går folk lidt langt i deres udtalelser, men så er det altså heller ikke værre, sagde Martin Henriksen til TV 2 lørdag.

Han ville ikke selv have formuleret sig sådan.

- Man skal ikke sige, at det er "alle" og generalisere på den måde, men det er udtryk for den frustration, der er. Den kommer frem på forskellig måde, og det her er måske ikke den mest elegante, sagde han.

Enhedslisten: Ikke langt til overgreb

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, mener, at udtalelsen er et lærebogseksempel på det, hun kalder, en "dybt generaliserende og forvrængende udtalelse".

- Det er ikke bare løgnagtigt, men det er med til at retfærdiggøre racisme og overgreb. Det er en udtalelse, der er så grov, at den kan få ord til at blive til handling. Jeg savner, at Dansk Folkepartis ledelse tager meget klart afstand fra det her, så vi kan være sikre på, at det ikke er partiets holdning, som Cheanne Nielsen giver udtryk for, siger hun til TV 2. 

Hvad var der sket, hvis Cheanne Nielsen var medlem af Enhedslisten og havde sagt sådan?

- Jeg tror simpelthen ikke, at man ville melde sig ind i Enhedslisten, hvis man kunne finde på at fyre sådan noget af. Det er et tankeeksperiment, der er lidt for vildt, siger Pernille Skipper. 

Enhedslisten har ingen eksklusionsparagraf.