Politik

Radikalt bagland: Vi bør tage flere flygtninge

Syv ud af ti i det radikale bagland mener, at Danmark skal tage flere flygtninge. Antallet er politikerne og lokalformændene dog mere delte om.

Danmark bør gå forrest og tage yderligere 10.000 kvoteflygtninge fra Syrien, lyder det i det resolutionsforslag, som Radikal Ungdom har med til Radikale Venstres landsmøde, der begynder senere lørdag.

Skal man tro en rundspørge, TV 2 har foretaget blandt de organiserede dele af partiets bagland – folketingskandidater, byrådsmedlemmer, regionsrådsmedlemmer, kommune- og regionsformænd – vil det forslag høste pæn opbakning blandt de delegerede.

68,9 procent svarer, at Danmark bør tage flere flygtninge. Blandt dem, der svarer, at de er tilhænger af at modtage flere flygtninge, svarer 51,6 procent, at vi bør tage 10.000 flere flygtninge – sådan som Radikal Ungdom altså foreslår.

- Det er spot on

En af støtterne er Klaus Bach Trads, der er formand for en af landets største radikale vælgerforeninger, Radikale Venstre i Aarhus.

- Der skal være et håb for flygtninge. Et håb om, at de kan komme i sikkerhed. Det har regeringen suspenderet. Derfor synes jeg, det er spot on, at foreslå, at Danmark tager 10.000 flygtninge over de næste tre år, siger han.

Søndag skrev Politiken, at regeringen har valgt at stoppe for modtagelsen af kvoteflygtninge på ubestemt tid.

Eva Borchorst Mejnertz, der er partiets folketingskandidat i Skanderborgkredsen, er derimod en af de 23,3 procent, der har svaret ”ved ikke” på spørgsmålet om, hvorvidt vi skal tage flere flygtninge.

- Som jeg ser det, har vi svigtet vores integrationsopgave, og det er for mig første skridt at rette op på, før vi forpligter os til at tage flere flygtninge. Til gengæld skal vi forpligte os til at behandle flygtningebørnene langt bedre og sikre, at deres integrationsforløb bliver optimalt, siger hun.

Hun mener ikke, det giver mening kun at tage imod flygtninge med en bestemt nationalitet.

RU-formand: Syrien står i flammer

For manden bag forslaget, Radikal Ungdoms formand Victor Boysen, giver valget af Syrien dog ganske god mening.

- Vi står midt i den største humanitære krise i vor tid. Syrien står i flammer, og millioner er på flugt. Alligevel sidder Europas ledere på hænderne. Det skal der laves om på. Der skal handles – og Danmark skal gå forrest, siger han.

Det er i øvrigt ikke første gang, at tallet 10.000 er i spil i flygtningedebatten. Tilbage i maj erklærede en tidligere radikal, Alternativets stifter og leder Uffe Elbæk, at Danmark "selvfølgelig" kan tage 10.000 asylansøgere ekstra.

- Selvfølgelig kunne vi tage 10.000 flere, end vi gjorde. Tog vi 50.000 ekstra, ville det være et problem, for antal betyder også noget. Men Danmark er et rigt land, så selvfølgelig kunne vi have taget 10.000 flere. Det er mangel på selvtillid, hvis vi tror, vi ikke kan klare det, sagde han dengang til Altinget.

Hvis forslaget vedtages, vil folketingsgruppen ikke være forpligtet til at arbejde for det. Det er udelukkende en opfordring.

Det skyldes, at Radikale Venstre lægger vægt på, at folketingsmedlemmerne kun er bundet af deres egen overbevisning – sådan som også Grundloven fastslår det. Folketingsgruppen aflægger dog en rapport over status på resolutionerne på næste års landsmøde og vil her skulle forklare, hvorfor man ikke har arbejdet for et givent forslag.