Politik

Historisk: Dansk Folkeparti bløder medlemmer

15.911 danskere er i dag medlem af Dansk Folkeparti. Sidste år var der syv procent flere.

For første gang nogensinde har Dansk Folkeparti mistet medlemmer.

Det fremgår af beretningen fra partiets organisatoriske næstformand, Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen, til partiets landsmøde.

Sidste år, hvor partiet rundede 20 år, slog partiet rekord med 17.122 medlemmer, men de har ikke alle gentegnet medlemskabet. 23. august i år var medlemstallet faldet med syv procent til 15.911 medlemmer.

- Mange gribes af eufori

Selv forklarer Carl Christian Ebbesen medlemstilbagegangen med de store begivenheder, der fandt sted i 2015: Folketingsvalg i juni, partiets jubilæum i september og EU-folkeafstemningen i december.

- Hver for sig genererer sådanne store begivenheder erfaringsmæssigt masser af medlemmer både før, under og efter. Mange gribes af eufori. De møder politikerne fra tv på gadekampagne, og så tager de springet og melder sig ind. Som politisk parti ved man godt, at folk, der melder sig ind i bundter i den slags situationer, hurtigt kan forsvinde igen, skriver han i beretningen.

Flest i København - færrest på Fanø

Opgørelsen fortæller også, at Dansk Folkeparti har suverænt flest medlemmer i København. Her bor 768 af partiets medlemmer, mens der i kommunen med færrest, Fanø, kun bor 13 med DF-partibog.

Målt på medlemmer er Dansk Folkeparti landets tredjestørste parti. Venstre har omkring 39.000 medlemmer, mens Socialdemokraterne har cirka 37.500.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar til det faldende medlemstal fra Dansk Folkepartis politiske næstformand, Søren Espersen, men han ønsker ikke at kommentere det.