Politik

17 år senere: Nu gør Thulesen grin med Nyrups hårde ord

Den daværende socialdemokratiske statsministers ord om, at DF aldrig bliver stueren, kan partiet nu grine af.

Få ord har martret Dansk Folkeparti som de fem ord, daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) sagde i sin replik under Folketingets åbningsdebat i oktober 1999.

- Når man diskuterer så principielle spørgsmål, som vi har diskuteret i dag om menneskesynet, om at der skulle være forskel på, hvorvidt man nu har aner tilbage fra et fremmed land, eller man ikke har, selv om man er dansk statsborger - så kan jeg godt forstå, at der bliver sagt meget barske ting heroppe om Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, de alle sammen var velbegrundede. Derfor siger jeg til Dansk Folkeparti: Uanset hvor mange anstrengelser, man gør sig... Set med mine øjne – stuerene, det bliver I aldrig!

En del af rejsen 

Partistifter og tidligere formand Pia Kjærsgaard har talrige gange forholdt sig til udtalelsen fra Poul Nyrup Rasmussen – og har aldrig lagt skjul på, at hun synes, det var nederdrægtigt sagt.

På partiets landsmøde lørdag tog formand Kristian Thulesen Dahl dog Nyrups udsagn lidt mere muntert op.

- Prøv lige et kort øjeblik at tænke tilbage. Ikke langt. Til 1990’erne. Ja, vi er nødt til lige at runde det. For det fortæller lidt om rejsen hertil i dag. Det var dengang, den daværende danske statsminister hed Poul Nyrup Rasmussen. Han sagde: ”Set med mine øjne. Stuerene, det bliver I aldrig!”, lød det fra Kristian Thulesen Dahl, der forsøgte sig med at imitere Nyrups karakteristiske toneleje.

Det morede landsmødesalen. 

Kan I huske den sidste statsminister? Før valget sidste år? Jeg har næsten glemt hende. Det er jo ligesom dårligt vejr. Det glemmer man også hurtigt.

Kristian Thulesen Dahl (DF), partiformand

- Kan I huske Thorning?

Kristian Thulesen Dahl fortsatte med et eksempel på, at had-kærlighedsforholdet mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne går begge veje.

- Kan I huske den sidste statsminister? Før valget sidste år? Jeg har næsten glemt hende. Det er jo ligesom dårligt vejr. Det glemmer man også hurtigt, sagde han til stor moro fra salen.

- Før, hun blev statsminister, sagde jeg om hende, at hvis ikke hun vandt valget og blev statsminister, så ville hun nok rejse. Til London. Hun vandt valget og blev statsminister. Så tabte hun heldigvis valget sidste år. Og nu er hun rejst. Til London.

”Dronningen af løftebrud”, som Kristian Thulesen Dahl kalder tidligere statsminister Helle-Thorning-Schmidt, har som bekendt for længst overladt stafetten som partiformand til Mette Frederiksen.

Hun er til at tale med, mener Thulesen Dahl. Og ville næppe formulere sig så skarpt som Poul Nyrup Rasmussen.