Politik

Samuelsen giver sig ikke en tomme: Vores krav er allerede kogt helt ned

Dansk Folkeparti udelukker en topskattelettelse på fem procent. Liberal Alliance udelukker at sænke kravet.

Hvad sker der, når et ustoppeligt objekt møder en uflyttelig forhindring?

Det tyder meget på, at blå blok finder ud af i løbet af efteråret. Dansk Folkepartis blanke afvisning af en topskattelettelse på fem procent får nemlig ikke Liberal Alliance til at skrue ned for kravet.

- Vi har ønsker om at sænke skatten for alle med mindst 20.000 kroner. Vi vil gerne helt af med topskatten. Vi vil gerne helt af med arveafgiften.

- Alt det har vi kogt ned til en lillebitte terning. Vi kan ikke koge det mere ned, siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, til TV 2.

Ingen vil give sig

Dermed er grænserne altså trukket op, hvor det ene parti nægter at acceptere et krav, som det andet parti nægter at droppe. Og begge parter giver den anden skylden.

- Jeg forstår ikke, hvorfor Dansk Folkeparti flirter med at gøre Mette Frederiksen til statsminister. For det er det, der kan ske, hvis de på forhånd afviser vores eneste krav, siger Anders Samuelsen.

Omvendt er Liberal Alliances krav blevet opfattet som meget kompromisløst i blå blok, og netop det, der kan føre til et valg. Men det afviser Samuelsen blankt.

- Vores udspil er allerede et kompromis. Det giver ingen mening at koge det mere ned, siger han, og afviser, at en sænkning af topskatten på tre eller fire procent også vil være en sejr for partiet.

- Vi er allerede nede på en promille, skal vi så ned på en halv promille? Vi er ikke den type parti, der skruer ønskerne helt i bund.

Venstre: Vi har forstået det

Hos regeringspartiet Venstre reagerer man med hovedrysten på den seneste af mange optrapninger mellem de to støttepartier.

- De har et stærkt ønske om at positionere sig, det har vi efterhånden forstået. Så tungnemme er vi dog heller ikke, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Han er mere end klar til at komme i gang ved forhandlingsbordet.

- Nu skulle vi måske afslutte forhandlingerne via medierne og tage dem i Finansministeriet i stedet.