Politik

Funding: Thulesen Dahl og Samuelsen retter pistoler mod hinanden

Dansk Folkepartis blanke afvisning af Liberal Alliances topskattekrav er en kæmpe presbold.

Anders Samuelsen og Kristian Thulesen Dahl står på en øde grusvej i en westernfilm med pistolerne peget lige mod hinanden.

Sådan beskriver TV 2s analytiker Thomas Funding situationen i blå blok lige nu. Dansk Folkeparti har nemlig optrappet spændingen mellem de to støttepartier med en kategorisk afvisning af en lettelse af topskatten på fem procent.

- Thulesen Dahl kalder simpelthen Samuelsens bluff. Han slår fast, at han ikke gider igennem en lang forhandling og så først til sidst sætte hårdt mod hårdt.

Kæmpe presbold

LA har flere gange stået fast på, at fem procent i topskattelettelser er partiets vigtigste krav til forhandlingerne om 2025-planen.

- Det er en kæmpe presbold fra DF, som indirekte siger til Liberal Alliance, at hvis vi skal mødes, så er I nødt til at give jer på forhånd, siger Funding.

Dansk Folkeparti er ellers et parti, der traditionelt ikke gør sig i ultimative krav. Når de gør en undtagelse fra den regel, er årsagen ifølge Thomas Funding, at partiets vælgere ikke vil tage godt imod en topskattelettelse.

- DF har vokset sig store ved at tage vælgere fra Socialdemokraterne, og de er bange for at tabe de vælgere igen. Hvis de lægger stemmer til en stor lettelse på topskatten, er de nervøse for, at Socialdemokraterne vil angribe dem på det igen og igen, vurderer han.

Ultimativ retorik

Med udmeldingen gør DF oprør imod den ultimative retorik fra Liberal Alliance, som hidtil ikke har været villige til at bøje sig.

- DF vil ikke forhandle på den måde. Men kritikere kan måske pege på, at DF nu opfører sig på præcis samme måde, siger Funding.

DF har tidligere sagt, at partiet godt kan acceptere en lille lettelse på topskatten, men slet ikke noget i nærheden af LA's krav.