Politik

- Uretfærdigt, at en mand skal dømmes for at hjælpe sin kone til at dø

De Radikale vil se på reglerne for aktiv dødshjælp, efter Mogens Arlund er blevet dømt for medlidenhedsdrab på sin kone.

De Radikale åbner nu for at se på mulighederne for at tillade aktiv dødshjælp i Danmark.

- Vi vil gerne være med til at kigge på reglerne, sådan at det kan blive nemmere for mennesker at dø, siger sundhedsordfører Lotte Rod (R) til TV 2.

Anledningen er den helt friske dom fra Retten i Helsingør, hvor 78-årige Mogens Arlund mandag fik 50 dages betinget fængsel for at dræbe sin lidende hustru ved at give hende 20 sovepiller, mens hun var indlagt.

- Når jeg ser og hører det, han siger, synes jeg, at det er uretfærdigt, at en mand, der har hjulpet sin kone med at dø efter hendes ønske, skal dømmes. Og det får os til at tænke, at så må vi kigge på reglerne igen, siger Lotte Rod.

Hun ønsker nu en debat om, hvordan aktiv dødshjælp kan indføres i Danmark.  

- Men vores bekymringer går samtidig på, at vi jo skal finde et system, der gør, at der ikke er nogen pårørende, som vil føle sig presset til at mene, når de er så desperate, at døden er den bedste løsning, siger Lotte Rod.

S kalder sundhedsminister i lukket samråd

Ifølge en ny måling fra Megafon går hele 79 procent af danskerne ind for aktiv dødshjælp, mens kun syv procent er imod. Alligevel er et flertal af de politiske partier, ligesom Etisk Råd, imod.

Men det kan være ved at ændre sig. Et af de partier, der hidtil har været imod, er Socialdemokratiet. De er måske ved at bløde op.

- Vi har ikke haft en fornyet drøftelse i den socialdemokratiske folketingsgruppe, derfor lægger jeg op til, at vi skal have en politisk bred drøftelse, siger partiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til TV 2.

Han mener, at de danske politikere nu har så meget indsigt i, hvordan andre lande bruger aktiv dødshjælp eller assisteret selvmord, at Danmark er klar til at træffe sine egne beslutninger. Derfor indkaldte han tirsdag sundhedsminister Sophie Løhde (V) til et lukket samråd.

- Jeg tror og håber, at samtlige partier i Folketinget vil tage en saglig og ordentlig drøftelse, og at vi vil lægge nogle nye linjer ud for, hvilken vej Danmark skal gå på det her komplicerede men nødvendige område - også politisk, siger Flemming Møller Mortensen.

Holland og Belgien er nogle af de lande, hvor aktiv dødshjælp er tilladt. Andre lande tillader assisteret selvmord. Få overblikket og få styr på begreberne i artiklen her