Politik

Tørnæs: Ingen grund til at tro SU-udspil er socialt skævt

Flere kritiserer regeringens SU-udspil for at ramme socialt skævt. Den bekymring deler ministeren ikke.

Selv om SU'en skæres ned, og lånebeløbet hæves, er der ikke grund til at tro, at regeringens SU-udspil er socialt skævt. Det slår uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) onsdag fast på et samråd i Folketinget uddannelsesudvalg.

SU-udspillet har ellers fået kritik fra flere sider for at have negative konsekvenser for den sociale mobilitet. Enhedslistens uddannelses- og forskningsordfører, Eva Flyvholm, kalder på onsdagens samråd forslaget "bekymrende". Lignende toner lød fra SF's uddannelsesordfører Jacob Mark.

- SU-reformen vil have rigtig store konsekvenser for den danske ungdom. Særligt for de, der ikke kommer fra resursestærke familier, sagde han. 

Minister: Fortsat fri og lige adgang

Ministeren mener dog ikke, der er grund til at tro, at udspillet er socialt skævt.

- Nej, det er der ingen grund til at forvente. Vi vil fortsat have fri og lige adgang til uddannelse i Danmark. SU-reformen fjerner ikke forsørgelsesgrundlaget for de unge, lød det fra ministeren.

Hun afviste også, at regeringens udspil skulle gøre det sværere at være mønsterbryder og tage en akademisk uddannelse, selv om ens forældre ikke er højtuddannede.

- Der er ikke evidens for at hævde, at den måde, vi har sammensat vores SU-system på, betyder, at der er en social mobilitet i vores uddannelsessystem. Der er ikke noget, der antyder, at udspillet skulle holde unge tilbage fra at tage en uddannelse, lød det fra ministeren.

Rådighedsbeløbet ryger ned - eller gør det? 

Regeringens SU-forslag går ud på, at SU-stipendiet sænkes, mens beløbet, som de studerende kan låne, stiger. Det betyder, at de studerende for at opretholde samme rådighedsbeløb skal låne 800 kroner mere om måneden.

Diskussionen om hvad der egentlig skal forsås med et rådighedsbeløb fyldte også en del på samrådet. SF's Jacob Mark havde ringet til Jyske Bank i Esbjerg, som kunne oplyse, at et rådighedsbeløb ikke inkluderer et eventuelt lån. Når regeringen i helhedsplanen skriver, at levegrundlaget ikke forringes, er man derfor på kant med sandheden, mener han. 

Er Regeringen fuld af løgn om SU?? Jeg har ringet til Jyske Bank i Esbjerg. Ulla Tørnæs, der er uddannelsesminister,...

Posted by Jacob Mark on Wednesday, September 14, 2016

Men også det prellede af på ministeren. 

- Vi kan godt tage lidt ordgymnastik. Rådighedsbeløb, levegrundlag, det beløb, man har til rådighed. Jeg er helt med på, at der findes private pengeinstitutter, der har deres egne definitioner, når de skal regne på kunders kreditværdighed. I helhedsplanen er udtrykket levegrundlag blevet brugt. Jeg tror, det er knapt så forståeligt som rådighedsbeløb.

Levegrundlaget er den samme

Ministeren understregede nok engang, at levegrundlaget vil være det samme som i dag, fordi man fremover vil kunne låne en krone for hver krone, man får i SU. Samtidig øges fribeløbet for hvor meget man kan tjene hver måned.

- Der er ikke på nogen måde i omlægningen af SU-systemet en forudsætning om, at man går ned i levegrundlag sagde hun og fortsatte med at understrege, at Danmarks SU-system er blandt de bedste. Også efter reformen. 

- Stipendiet vil fortsatte ligge væsentligt over stipendierne i blandt andet de andre nordiske lande. For at give de studerende mulighed for at opretholde samme levegrundlag som i dag, har vi forhøjet lånemuligheden og fribeløbet. Det afgørende for mig er at den enkelte selv bestemmer hvordan man ønsker at indrette sig, sagde ministeren.