Politik

Ny TV 2-dokumentar afslører storsvindel i vekselbranchen: - Det er helt wild west

Vekselsbranchens rolle i kriminelles hvidvaskning har længe været kendt. Efter TV 2-dokumentar gør ministeren nu noget ved milliardsvindlen.

Selv om tilsynet med vekselbureauer i 2014 blev skærpet, foregår der stadig massiv svindel med hvidvaskning af blandt andet narkopenge i vekselbranchen.

Det fremgår af TV 2’s dokumentar ”Storsvindel i vekselbranchen,” der bliver vist torsdag klokken 20 på TV 2.

Men det vil den ansvarlige minister, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, nu lave om – der skal tages et markant opgør med branchen, lyder det fra ministeren.

- Jeg lægger mig fladt ned. Jeg har fået kendskab til det gennem den udsendelse, som I nu har lavet – og det, som I påpeger, er meget, meget alvorligt, så derfor bliver vi nødt til at agere på det politisk, siger han i dokumentaren efter TV 2's afsløringer.

Han kalder det et område, hvor der ikke er noget kontrol:

- Jeres eksempler – og de domme, der indtil videre er blevet afsagt – viser, at det er et område, der er helt wild west. På baggrund af dét, som I har undersøgt, vil jeg nu tage nogle initiativer i den næste folketingssamling, siger Troels Lund Poulsen i dokumentaren.

Vil flytte tilsyn til Finanstilsynet

Ministeren fremhæver blandt andet Tyskland, hvor man skal godkendes for overhovedet at kunne åbne et vekselkontor. Derfor bliver reglerne på ormådet nu skærpet. Og samtidig vil ministeren flytte tilsynet med vekselbureauerne. Det fremgår af en pressemeddelelse, som vækst- og erhvervsministeriet har sendt ud onsdag.

- Vi er fast besluttet på at få skabt ordnede forhold på dette område. Det skal være let at drive virksomhed i Danmark, men vi skal også sikre, at man kan have tillid til danske virksomheder. Vi skærper derfor nu tilsynet med vekselkontorer, som vi ved i en række tilfælde bruges til at hvidvaske penge fra økonomisk kriminalitet, oplyser Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.

Af dokumentaren fremgår det blandt andet, hvordan vekselkontorer bliver brugt af kriminelle til at hvidvaske penge fra narkohandel ved at veksle danske kroner til hovedsageligt 500 eurosedler. 

Ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) hvidvasker vekselkontorer på denne måde årligt for omkring to til tre milliarder kroner for den kriminelle underverden.

Du kan se dokumentaren på TV 2 torsdag klokken 20.

Ifølge Københavns Politi er man lige nu på vej med anklageskrifter i to nye sager om hvidvaskning i vekselbureauer.