Politik

V-profiler langer ud efter egen minister: Hvorfor skal dansk krigsskib til Estland?

Det er dybt betænkeligt, at forsvaret sender krigsskib til reparation i Estland i stedet for på et dansk værft, mener fremtrædende V-politikere.

Når fregatten Niels Juel - et af det danske søværns mest avancerede og slagkraftige skibe - skal repareres og vedligeholdes, kommer det højest usædvanligt ikke til at foregå på et dansk skibsværft.

Niels Juel skal i stedet sendes til Tallinn Shipyard OÜ i Estland, som er det værft, der har givet det billigste bud på opgaven. Og dén beslutning bliver mødt med massiv kritik fra både fagfolk og politikere - heriblandt to markante medlemmer af Folketinget for regeringspartiet Venstre, som mener, at forsvarsminister Peter Christensen (V) bør ændre beslutningen.

- Det er af rigtig mange grunde dybt betænkeligt, skriver retsordfører Preben Bang Henriksen (V) og tidligere forsvarsminister og nuværende gruppeformand Søren Gade (V) i et debatindlæg i NORDJYSKE Stiftstidende mandag.

Det er af rigtig mange grunde dybt betænkeligt

Søren Gade og Preben Bang Henriksen (V)

- Mange folketingsmedlemmer - røde som blå - har kæmpet indædt for at holde flådens vedligeholdelsesarbejder på danske værfter. Det gjorde sig gældende, da den socialdemokratiske forsvarsminister i sidste valgperiode ville lade arbejderne gå ud i EU-udbud, og vor indsats har ikke været mindre overfor den nuværende minister, lyder det fra de to Venstre-profiler.

I et uddybende interview med avisen erkender Preben Bang Henriksen, at han med debatindlægget lægger sig ud med sin egen minister, men siger, at "det er en pris, man må betale".

- Jeg håber, at vi får ham til at ændre beslutningen i sidste øjeblik. Det er dét, vi arbejder på.

Barok situation

De to Venstre-folk er langt fra ene om at mene, at det er et stort problem, at én af søværnets i alt tre fregatter skal sendes til Estland.

- Det er en fuldstændig barok situation, både forsvarsmæssigt og for den danske maritime industri, at forsvarsministeriet nu lægger et af vores største og mest avancerede krigsskibe på værft i Tallinn, blot 100 kilometer fra Ruslands forsvarsbase i Kaliningrad, sagde Jenny N. Braat, der er administrerende direktør i brancheorganisationen Danske Maritime i sidste uge til online-mediet soefart.dk.

Også Bjarne Laustsen (S), der er medlem af Folketingets Forsvarsudvalg, har kritiseret beslutningen:

Det danske værft Orskov Yard bød også ind på ordren, men blev altså fravalgt. 

Ifølge DR sender ingen andre EU-lande krigsskibe til reparation i udlandet. 

Minister: Der er ikke tid til at vente

Forsvarsminister Peter Christensen afviser i et skriftligt svar til TV 2, at han vil følge opfordringen fra sine partifæller og ændre beslutningen.

- Der er tale om i alt 15 udbud, der ikke kan vente, og hvoraf ét er gået til et udenlandsk værft. Hvis dette udbud ikke ordnes nu, kan fregatten ikke bruges operativt, og der er derfor desværre ikke tid til at vente, skriver ministeren.