Politik

Søren Pind vil bevæbne fængselsbetjente med peberspray

Fængselsbetjente, der er i direkte kontakt med de indsatte i lukkede fængsler, skal have adgang til at bære peberspray, foreslår justitsministeren.

Justitsminister Søren Pind (V) vil nu give fængselsbetjente mulighed for at bære peberspray som en del af deres almindelige udrustning. Det sker på baggrund af en anbefaling fra fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet. Ordningen begrænser sig til ansatte i de lukkede fængsler, de lukkede afdelinger og i arresthusene.

Søren Pind begrunder tiltaget med et stigende antal af voldsepisoder mod fængselsansatte.

- Når der opstår en nødsituation i de lukkede fængsler eller arresthuse, skal vores fængselsbetjente have de bedst mulige arbejdsvilkår til at løse konflikten. De står over for nogle af de mest hårdkogte indsatte, og det er vores opgave at give dem de bedste redskaber til at håndtere eventuelle krisesituationer, siger Søren Pind i en pressemeddelelse.

Fængselsbetjente kan, som det er nu, få tilladelse til at bære peberspray i særlige risikosituationer, men det er ikke en del af deres almindelige personlige udrustning.

De fængselsansattes formand glæder sig over udsigten til, at det nu bliver muligt. Han tror ikke, at peberspray alene kan føre til mindre vold mod personalet i fængslerne. Men det vil beskytte dem bedre, hvis de bliver overfaldet.

- Det er meget nemmere og hurtigere at passivisere en fange med peberspray end med de andre magtmidler, vi har til rådighed. Så i min verden handler det her i lige så høj grad om at sikre den enkelte fængselsbetjent en personlig beskyttelse mod de her overfald, som vi har set en stigende tendens til, siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, til TV 2.

Han påpeger, at forebyggelse er altafgørende, hvis volden skal begrænses. At udruste fængselsbetjentene med peberspray uden at tilføre mere personale vil ikke have nogen effekt, mener formanden.

- Så vil vi forsat se et stigende antal magtanvendelser i fængslerne, et stigende antal overfald på fængselsbetjente. Nu er vi så bare bedre beskyttet, siger Kim Østerbye.

Søren Pinds forslag kommer i kølvandet på, at han har præsenteret seks initiativer til at stoppe vold og trusler mod fængselsansatte.

Forslaget forventes at blive fremsat som lovforslag og behandlet i den kommende folketingssamling.