Politik

Socialdemokrat advarer minister: - Der render mange russiske spioner rundt dernede

Næstformand i Forsvarsudvalget mener ikke, at et dansk krigsskib skal sendes til skibsværft i Estland. Også V-profiler er kritiske.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) og Søværnet er i færd med at begå en stor fejl, når de planlægger at sende et af Danmarks mest avancerede og slagkraftige krigsskibe til Estland for at blive repareret og vedligeholdt. Det vrimler nemlig med russiske spioner på det pågældende værft i Tallinn, som vil forsøge at få indsigt i danske militærhemmeligheder.

Sådan lyder advarslen nu fra Jan Johansen (S), der er næstformand for Folketingets Forsvarsudvalg.

- Der er en masse militærhemmeligheder, som man skal holde fast i. Og mine informationer - efter at det her blev offentliggjort - er, at der altså render mange russiske spioner rundt nede på det værft. Det er i hvert fald det, folk har skrevet til mig, siger han.

Estland er et NATO-land. Tror du ikke, at vi kan stole på, at der er styr på sikkerheden her?

- Nogle af dem, der har ringet og skrevet til mig, siger, at der er masser af folk, der er af russisk afstamning, på værftet. Og som vil prøve at få fat i nogle af de hemmeligheder, som vores krigsskibe har, siger Jan Johansen.

V-profiler advarer

Socialdemokratenes Jan Johansen er langt fra den eneste, der er kritisk overfor Forsvarsministeriets beslutning om at give ordren om vedligeholdelse af fregatten Niels Juel til et estisk værft.

Højst usædvanligt har også to markante politikere fra forsvarsministerens eget parti – heriblandt tidligere forsvarsminister Søren Gade – kaldt beslutningen ”dybt betænkelig”.

Også brancheorganisationen Danske Maritime er kritiske.

Jan Johansen understreger, at det ikke kun er grundet sikkerhedsbekymringer, at han mener, at den slags opgaver skal placeres i Danmark.

- For det andet mener jeg, at det er en rigtig dårlig forretning. De kompetencer, som Danmark har, når det gælder reparation og bygning af krigsskibe, skal vi beholde. Andre lande i Europa gør alt, hvad de kan for at beholde den slags indenfor egne grænser. Og det skal vi også gøre, siger han.

Minister afviser at ændre beslutning

Flere danske værfter bød også ind på opgaven, men da værftet i Tallinn tilbød at løse opgaven billigst, vandt de udbuddet.

Forsvarsminister Peter Christensen afviser i et skriftligt svar til TV 2, at han vil følge opfordringen fra sine partifæller og ændre beslutningen.

- Der er tale om i alt 15 udbud, der ikke kan vente, og hvoraf ét er gået til et udenlandsk værft. Hvis dette udbud ikke ordnes nu, kan fregatten ikke bruges operativt, og der er derfor desværre ikke tid til at vente, skriver ministeren blandt andet.