Politik

Kommune bliver kimet ned: Folk ringer og græder og skælder ud

​Mange kontanthjælpsmodtagere frygter, at de bliver sat på gaden, når de bliver ramt af kontanthjælpsloftet den 1. oktober. Dét mærker kommunerne.

Frygten for at måtte gå fra hus og hjem fylder rigtig meget hos danske kontanthjælpsmodtagere i disse dage.

Mange tusinde borgere har allerede modtaget brev om, hvorvidt de går ned i ydelse, og det har skabt pres på telefonerne på borgerservicecentrene i landets kommuner.

Blandt andet i Aalborg, fortæller Inger Poulstrup, som er teamleder i Kontanthjælpsteamet i Aalborg Kommune.

- Vi får dagligt henvendelser fra borgere om det her. Både på vores afdeling og på jobcentret. De er dybt frustrerede over, at de bliver skåret i ydelse. De græder, er sure, og skælder ud, og de giver udtryk for, at de føler sig trådt på, siger hun.

Borgerne søger gode råd, men Inger Poulstrup fortæller, at de stort set kun kan give ét:

- Det bedste råd, vi kan give dem, er, at de må se på, om der er udgifter, de kan minimere. Det er ikke nogen sjov situation.

En forfærdelig situation

Da regeringen i november sidste år landede aftalen om kontanthjælpsloftet, var det med mantraet ”Det skal kunne betale sig at arbejde. Men Inger Poulstrup tvivler på, at man kan få flere i Aalborg til at arbejde ved at skære i deres ydelser.

- Vi kender jo de her borgere rigtig godt, fordi vi har hjulpet dem gennem længere tid. Mange er svage, og er slet ikke i stand til at arbejde lige nu, siger hun.

Teamlederen forudser derfor, at mange af de nordjyske kontanthjælpsmodtagere ryger på gaden, når deres ydelse sættes ned den 1. oktober. Flere kan allerede nu se, at de ikke har råd til at betale deres husleje.

Mange står i en forfærdelig situation. Vi forudser, at rigtig mange vil blive nødt til at gå fra hus og hjem

Inger Poulstrup, teamleder i Kontanthjælpsteamet i Aalborg Kommune

- Mange står i en forfærdelig situation. Vi forudser, at rigtig mange vil blive nødt til at gå fra hus og hjem. Vi kan kun råde dem til at finde en billigere løsning, men med kendskab til boligmarkedet i Aalborg ved vi også, at det ikke er nemt, siger hun.

Aalborgenser: Umenneskeligt at sælge hundene

Gitte Elisabeth Kristensen på 39 år er en af dem, som frygter for fremtiden.

Hun havde fuldtidsjob som social- og sundhedshjælper, indtil hun fik en diskusprolaps i ryggen. Nu har hun været på kontanthjælp i fire år. Og med tre børn med særlige behov og et rådighedsbeløb på cirka 8.683 kroner fra 1. oktober, bliver det svært, forklarer Gitte Elisabeth Kristensen.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal leve af. Jeg kan ikke finde flere steder at spare. Jeg bor det billigste sted i Aalborg. Jeg har to hunde – dem kunne vi selvfølgelig godt gå af med, men når alt er så skrabet i forvejen, vil det være umenneskeligt at tage hundene fra børnene, siger hun og fortsætter:

Jeg ved ikke, hvad jeg skal leve af. Jeg kan ikke finde flere steder at spare

Gitte Elisabeth Kristensen, kontanthjælpsmodtager og mor til tre

- Nogle dage tænker jeg, at verden ikke længere hænger sammen, men jeg er jo bare nødt til at kæmpe videre.

Ligesom Aalborg Kommune oplever Københavns Kommune også at blive kimet ned af fortvivlede borgere.

Beskæftigelsesministeriet vurderer, at cirka 22.800 borgere vil få færre penge at leve for efter den 1. oktober. Ændringerne vil især ramme enlige forsørgere.