Politik

Partier klar med nyt tilskud: Elbiler kan blive 40.000 kroner billigere

Regeringspartiet Venstre er ikke afvisende over for at gøre elbilerne billigere, men der skal ses nærmere på finansieringen i forslaget, lyder det.

Hvis det står til Socialdemokraterne og Radikale Venstre er der behov for at få sparket gang i det danske elbilmarked, der nærmest er gået i stå.

Det skal ifølge de to partier ske ved, at der skal gives et tilskud på 40.000 kroner til hver af de næste 1000 solgte elbiler.

Halvdelen af pengene skal ifølge de to oppositionspartier komme fra statskassen, mens resten skal betales af elbilproducenterne selv.

Salget af elbiler i Danmark er næsten gået i stå, efter Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale Venstre sidste år aftalte gradvist at indfase registreringsafgiften, som de miljøvenlige biler ellers tidligere har været fritaget for.

Den gradvise indfasning trådte i kraft 1. januar 2016 med et stort fald i salget til følge, og det er det, som Socialdemokraterne og Radikale Venstre nu vil forsøge at rette op på.

- Vi har set samme model i Tyskland, hvor der har været ganske stor succes med det. Producenterne har en meget stor interesse i, at produkterne bliver solgt, og det er sådan lidt med, at når der først går hul på bylden, bliver det jo også billigere for producenterne at få solgt den sidste elbil, siger Radikale Venstres skatteordfører, Martin Lidegaard.

Venstre er ikke afvisende

Tilskudet gælder ifølge forslaget kun for de første 1000 solgte elbiler, og eftersom registreringsafgiften vil stige de kommende år, er der ikke tale om nogen langsigtet løsning. Martin Lidegaard håber dog på, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil være med til at se på nye og andre initiativer.

Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm ser blandt andet udfordringer i finansieringen og vil derfor gerne have mulighed for at se nærmere på det. Som udgangspunkt afviser hun dog ikke forslaget.

- Det er vores forligspartneres forslag, så derfor tager vi positivt imod det, siger Louise Schack Elholm.

I 2015 blev der solgt over 4.500 elbiler, men fra januar til maj i år er der kun solgt 172. Det store fald vækker bekymring hos Dansk Elbil Alliance, hvor branchechef Lærke Flader gerne ser en længere og mere permanent omlægning af afgiftssystemet til fordel for de grønne biler.

I første omgang kalder hun dog det nye forslag for spændende.

- Det her forslag vil jo rent faktisk gøre, at prisen på en elbil næsten er sammenlignelig med en benzinbil, og det kan vi se er med til at gøre det attraktivt for bilisterne, siger Lærke Flader.

Bilforhandler: Politikerne handler i desperation

Hos Rasmus Meyer Weichert, der sælger elbiler hos Ejner Hessel i Albertslund, er begejstringen over forslaget ikke stor.

Han er glad for, at politikerne vil gøre noget, men han mener, fremgangsmåden er forkert.

- Først har man pålagt en afgift, og derefter forsøger man så at lave et tilskud, som skal rette op på det her. Et eller andet sted tror jeg, det er politikerne, som i desperation forsøger at få nogle kvoter op for, hvor mange elbiler, de havde et mål om at sælge. Og det har de simpelthen ikke opnået indtil videre, og nu forsøger de så at komme med en lappeløsning.

I stedet ønsker han ligesom Dansk Elbil Alliance en større omlægning af afgiftssystemet.