Politik

Regeringen i mindretal om børnecheck

Liberal Alliance er imod forringelser af børnepengene til store familier, men stiller det dog ikke som ultimativt krav.

Tak, men nej tak.

Sådan lyder det nu fra et flertal i Folketinget efter at regeringen som led i sin 2025-plan foreslår at skære ned på børnepengene for store familier.

Får man tre eller flere børn, skal der gradvist skæres i børne- og ungeydelsen for 0-2-årige, lyder regeringens forslag. Dem får landets børnefamilier 17.780 kroner til i dag.  

- Et gradueret loft over børne- og ungeydelsen afspejler et gradvist aftagende forbrugsbehov for hvert ekstra barn, idet større familier har en række stordriftsfordele. Regeringen foreslår, at det yngste og næstyngste barn får 100 procent af ydelsen, det tredjeyngste barn får 75 procent af ydelsen, mens der ikke modtages ydelser for yderligere børn, skriver regeringen i sin 2025-plan.

- Vi vil ikke være med til det

Men det sætter Liberal Alliance nu foden ned overfor. Og da Socialdemokraterne, Alternativet, SF og Enhedslisten heller ikke vil være med til nedskæringerne, er flertallet bag forslaget væk.

- Vi synes ikke, at børnechecken skal beskæres. Vi mener, at den træder i stedet for et skattefradrag, som forældrene burde have. Og så længe, de ikke har det, så vil vi ikke være med til at skære i børnechecken, siger Liberal Alliances finansordfører Ole Birk Olesen til TV 2.

Ole Birk Olesen er dog åben over for at drøfte spørgsmålet i forhandlingerne. Det er altså ikke endnu et ultimativt krav fra partiet.

- Vores indgang til forhandlingerne er, at vi ikke ønsker at skære på børnechecken. Vi har sat en rød linje omkring at vi vil have topskatten ned, men vi kan ikke have røde linjer over det hele. Vi bliver nødt til at kunne udvise en vis fleksibilitet i forhold til de ønsker, andre partier har, siger han.