Politik

Ministre på 'mærkeligt' samråd: Vi arbejder stadig på at pågribe Hedegaards gerningsmand

Der er grænser for, hvor meget regeringen kan fortælle om sit diplomatiske arbejde, lød det fra Søren Pind og Kristian Jensen.

Den formodede bagmand bag attentatforsøget på debattøren og forfatteren Lars Hedegaard tilbage i 2013 er fortsat internationalt efterlyst, og de danske myndigheder arbejder fortsat på at pågribe ham.

Det står klart efter et samråd i Folketingets retsudvalg tirsdag eftermiddag.

- BH (den formodede bagmand, red.) er ikke længere i de tyrkiske myndigheders varetægt, og derfor eksisterer der ikke nogen udleveringssag. Det betyder ikke, at vi har opgivet at få ham retsforfulgt, fastslog justitsminister Søren Pind (V) på samrådet.

Enhedslistens Søren Søndergaard havde bedt både Søren Pind og udenrigsminister Kristian Jensen (V) om en status på jagten på den gerningsmand, man formoder stod bag attentatforsøget på den islamkritiske forfatter og debattør Lars Hedegaard tilbage i 2013. 

Ingen be- eller afkræftelse

Tidligere har Jyllands-Posten fortalt på baggrund af anonyme kilder, at den sigtede, omtalt som BH, var tæt på flere personer, der senere har fået tilknytning til terrorbevægelsen Islamisk Stat. BH blev i 2014 anholdt i Tyrkiet. De danske myndigheder begærede ham udleveret til Danmark, men det blev han aldrig. I stedet blev han løsladt, og det var, ifølge avisens kilder, et led i en fangeudveksling med Islamisk Stat.

Justitsministeren har intet foretaget sig i sagen siden regeringsskiftet i fjor, kunne justitsminister Søren Pind fortælle. Hans kollega, Kristian Jensen, balancerede på en knivsæg.

 - Det er svært for mig at blive konkret på hvilke initiativer, der er taget. Vi forfølger det, der er i dansk interesse, herunder også et forsvar for dansk ytringsfrihed, sagde han.

Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Willumsen fik heller ikke noget klart svar på, om oplysningerne i Jyllands-Posten stemmer.

- Det har jeg hverken mulighed for at be- eller afkræfte, svarede han.

'Det mærkeligste samråd'

Socialdemokraternes udenrigsordfører Mette Gjerskov betegnede seancen som ”det mærkeligste samråd”, hun nogensinde har været med til i sine 11 år i Folketinget.

- En minister har ikke noget at sige. Den anden minister læser det samme op, som vi allerede har hørt. Jeg synes ministrene skylder et svar på, hvad de selv eller deres ministerier har gjort, mens de har siddet i stolen, sagde hun og forsøgte med et helt konkret spørgsmål:

- Bliver der gjort en diplomatisk indsats?

- Internt forbliver internt

Men heller ikke her bed udenrigsministeren til bolle.

- Interne drøftelser skal forholdes internt. Det mener jeg både generelt og specifikt. Hvis de her kanaler skal holdes åbne for at kunne få indflydelse i andre sager, så er det bedst at holde drøftelserne internt. Derfor har jeg ikke hverken mulighed eller ønske om detaljeret at orientere om indsatsen, svarede Kristian Jensen.

Men sagen er alvorlig, understregede både han og Søren Pind. Og den følger i slipstrømmen på en række kontroverser mellem EU og Tyrkiet om retssikkerhed, ytringsfrihed og religionsfrihed.

- Det er sager, vi meget aktivt tager op i dialog. Sagen lægger sig i halen på en række områder, hvor vi ikke tager med fløjlshandsker på Tyrkiet, sagde Kristian Jensen.