Politik

Før valget ville Venstre fortsætte skattestop på boliger - nu tøver partiet

Man skal sikre ro om boligejernes økonomi, sagde Venstre før valget. Nu vil regeringspartiet afvente nyt vurderingssystem.

Under den timelange debat om næste års finanslov kom det tirsdag frem, at Socialdemokraterne gerne vil arbejde for at bevare skattestoppet på boliger – nærmere bestemt ved at fastfryse ejendomsværdiskatten.

Men en lignende klar melding er det ikke muligt at få fra regeringspartiet Venstre, som ellers før valget lovede netop det.

- Det rigtige er at lade skattestoppet for boligejere fortsætte i en ny 2025-plan for dansk økonomi, sagde Venstres daværende finansordfører og nuværende forsvarsminister Peter Christensen (V) 11. juni sidste år til Jyllands-Posten.

Samlet skal skatterne ikke stige

Nu hedder Venstres ambition, at boligskatterne samlet ikke skal stige. De skal tværtimod sænkes, hvis der er mulighed for det, siger partiets nuværende finansordfører, Jacob Jensen.

Men først må vi alle afvente den allerede længe ventede nye model for ejendomsvurderingerne, der efter planen rulles ud til efteåret.

- Nu skal vi først se modellen, før vi begynder at bevæge os ind i detaljerne, men det er klart, at det boligskattestop, som der har været, har ikke indtil videre givet den tryghed omkring boligskatterne, som man havde troet, siger han, og henviser til, at boligskatten stadig er steget år efter år.

Den måde, de udtaler sig på, giver ingen tryghed for boligejerne. Enhver boligejer i dette land skal lytte rigtig godt efter lige nu.

Peter Christensen (V), daværende finansordfører. Til Jyllands-Posten 11. juni 2015.

Venstre vil gerne diskutere et skattestop på boliger med Socialdemokraterne – men det skal ikke være sådan, at man ”bare skal forlænge noget, der ikke har virket”, siger Jacob Jensen.

Før valget virkede det dog fint, mente Venstre. Og over for Jyllands-Posten gjorde Peter Christensen det klart, at Socialdemokraterne i hvert fald ikke skabte tryghed om boligejernes økonomi.

- Den måde, de udtaler sig på, giver ingen tryghed for boligejerne. Enhver boligejer i dette land skal lytte rigtig godt efter lige nu, sagde han.

- Jeg vil ikke forholde mig til detaljerne

Men det var dengang. Nu er det Venstre, der skal skabe den tryghed.

Det er vigtigt at slå fast, at vi ikke skal kræve mere op i boligskat. Snarere mindre

Jacob Jensen (V), finansordfører

Så hvis det står til jer, er der ikke noget boligskattestop efter 2020?

- Det kan jeg ikke sige noget om endnu, for vi skal have en ny ejendomsvurdering før vi kan begive os ind i detaljer, men det er vigtigt at slå fast, at vi ikke skal kræve mere op i boligskat. Snarere mindre.

Kan der være boligejere, der kommer til at betale mere i boligskat fremover?

- Jeg vil som sagt ikke forholde mig til detaljerne, så længe vi ikke kender det ejendomsvurderingssystem, der bliver arbejdet på, og som vi kommer tilbage til senere på efteråret. Men ét er sikkert: Vi har ingen planer om at opkræve mere i boligskat.

Boligskattestoppet blev i sin tid indført under Anders Fogh Rasmussens første regering tilbage i 2001. Det vil koste 3,9 milliarder kroner at forlænge det til 2025.