Politik

Engell før dagens maratondebat: Blå blok splittet - DF og S vil stå sammen

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil stå sammen i dagens finanslovsdebat - mens blå blok vil være helt fragmenteret, vurderer kommentator.

Tirsdag tager Folketinget hul på en af årets store debatter, når politikerne førstebehandler forslaget til finansloven for næste år.

Sidste år gav formanden ordet til en kollega over 600 gange i løbet af de otte timer, debatten varede. Om det bliver lige så lang en seance i år vides naturligvis ikke – men sikkert er det dog, at der er nok at tale om.

Politisk kommentator Hans Engell vurderer, at særligt Venstre og Liberal Alliance vil være under pres. De borgerlige partier vil ikke stå sammen, og regeringens udfordringer vil nok engang komme til at fylde billedet.

- Regeringens største problem er, om den kan få en aftale på plads både om finansloven og om helhedsplanen og 2025-planen. Det er ikke nogen enkel sag, for selv om regeringen bygger på et blåt flertal, så stritter meldingerne fra de blå partier i alle mulige retninger, siger han til TV 2.

S og DF har intet at skændes om

På visse områder vil det være lettere at lande en aftale med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Men det kan være en farlig sti at betræde for statsministeren.

- Han står med Liberal Alliance, som har sagt, at de udkommer med et mistillidsvotum, hvis topskatten ikke bliver sænket. Løkke kan stå i den situation, at han kan få vedtaget sin finanslov og lave et forlig om de store punkter i helhedsplanen sammen med S og DF, men hvor han kan ikke få det hele på plads i forhold til LA, siger Hans Engell.

Socialdemokraterne og DF vil derimod være i en tæt alliance og vil ikke have noget at skændes om, vurderer han.

Stort forventningspres på S

Venstre har tidligere tirsdag skoset Socialdemokraterne for ikke at fremlægge et forslag til en finanslov for næste år. Her kan Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht berolige regeringspartiet, som han kalder ”teenagefrustreret”. Alle – også Venstre – vil blive klogere i løbet af debatten, lover han.

- Jeg føler, der hviler et stort forventningspres på mine skuldre, når jeg går op på talerstolen klokken 10. Der skal jeg fremlægge, hvilke prioriteter vi har frem mod 2025, og hvordan vi forestiller os, det hænger sammen i forhold til de penge, der er til rådighed. Det vil fremgå klart og tydeligt, hverken mere eller mindre, siger Benny Engelbrecht, der også selv er lidt utålmodig.

- Vi er spændte på at høre, hvordan Venstre ser på de kommende forhandlinger. Jeg har hørt, at Dansk Folkeparti har indikeret, at det er en god idé med en bred aftale, men til gengæld har jeg også hørt finansministeren tale om, at han helst vil have en blå aftale. De to ting hænger jo ikke rigtig sammen.

Dermed synes der at være lagt i kakkelovnen til en tur i den politiske manege, hvor regeringen driller oppositionen og vice versa. Men Benny Engelbrecht håber nu, at det bliver en konstruktiv debat.

- Jeg tror, at tømreren, som skal arbejde lidt længere, den studerende, som går ned i SU og den ældre, som mister sin grønne check hellere ville have, at vi begyndte at diskutere politik end den slags fnidder, siger han.