Politik

Mere tryghed til danske veteraner

BLOG: Det er en flot flagdag!

Der har ikke været en sky for solen, siden jeg i morges delte flag ud på Nørreport Station i København med et budskab om at støtte vores veteraner.

Fra politisk hånd kan vi støtte veteranerne ved at kræve hurtig sagsbehandling for veteranerne og at alle kommuner får ansat en tidligere udsendt til at sørge for, at ingen veteraner bliver tabt i systemet. Det vil skabe mere tryghed og flere muligheder for veteranerne.

Vi skylder vores soldater en stor tak. Og at vores politik tager udgangspunkt i deres behov.

En hurtigere og mere effektiv sagsbehandling

Størstedelen af de danske soldater kommer hjem til deres familier i god behold. Men der er et mindretal, som mærkes af krigen. Og her ser vi desværre, at systemet ikke tager ordentlig hånd om disse borgere, når de får brug for hjælp.

Alene sagsbehandlingstiden for PSTD-ramte soldater var sidste år på 25 måneder. Jeg forfærdes personligt over, at vi i dag kan være bekendt, at lade en veteran vente over to år på at få den nødvendige hjælp.

Vi kræver derfor en fast-track-ordning, så veteranerne får en markant kortere sagsbehandling – en sag må maksimalt op til et halvt år. Og det skal selvfølgelig ikke ske på bekostning af andre borgere. Derfor er vi klar til at afsætte 10 millioner kroner årligt, så veteranerne får mere tryghed om deres fremtid, så ingen andre stilles dårligere.

Veteranerne skal mødes i øjenhøjde

Jeg har i flere samtaler med veteraner hørt, at det er vigtigt for dem, at der er størst mulig forståelse for deres situation. Det forstår man jo godt. En måde at opnå det på, er ved at sørge for, at der i alle landets kommune er en tidligere udsendt ansat til at tage sig af hjemvendte veteraner med behov. I nogle kommuner vil behovet være større end andre, men alle skal dækkes ind.

Vores forslag vil skabe en reel forskel for udsatte veteraner, som blandt andet stadig venter på deres afgørelse med stor usikkerhed. De fortjener mere tryghed om deres fremtid – det skylder vi dem kort sagt.  

Vi skal passe på dem, som passer på os. Det burde næsten være en selvfølge, men sådan er det desværre ikke i dag. Vores soldater skal ikke glemmes bare fordi, de er vendt hjem. Derfor kan jeg sige med stolthed, at vi kæmper veteranernes sag. De fortjener tryghed og respekt.

Nyd solen. Nyd den sikkerhed, vores forsvar er med til at skabe. Nyd flagdagen.