Politik

Radikal leder skifter holdning: Vil have hash gjort lovligt

Morten Østergaard mener tanken om at udrydde hashsalg er en illusion.

I en Facebook-opdatering skriver den radikale leder Morten Østergaard at han har skiftet holdning og nu "går ind for et landsdækkende forsøg med statskontrolleret hashsalg".

- Nu må vi skabe ordnede forhold. For ideen om at udrydde hashsalg er en illusion. Men vi kan tage den organiserede kriminalitet ud af ligningen, skriver Morten Østergaard, der derfor foreslår et forsøg med statskontrolleret salg af hash. Derfor foreslår vi altså et forsøg med statskontrolleret hashsalg i en treårig prøveperiode. Vi forestiller os en model, hvor salget af hash kun kan foregå via forretninger, der har opnået statslicens. Det vil gøre det lovligt for danskere at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug og skabe legale veje som erstatning for den organiserede kriminalitet, som i dag styrer hashmarkedet, skriver Morten Østergaard.

Torsdag morgen vågnede Danmark så til nyheden om, at der for første gang var løsnet skud mod politiet på Christiania og en betjent var hårdt kvæstet

Morten Østergaard

De indtægter, statskassen får ind på hashsalg, skal bruges til at forebygge og behandle misbrug.

- Indtægterne fra statskontrolleret hashsalg skal ubeskåret gå til forebyggelse, oplysning og behandling af misbrug, skriver den radikale leder.

Folk spørger på gaden

Det er skudepisoden på Christiania, der har fået den radikale leder til at offentliggøre sin nye holdning tidligere end det var planlagt.

- Torsdag morgen vågnede Danmark så til nyheden om, at der for første gang var løsnet skud mod politiet på Christiania og en betjent var hårdt kvæstet. Siden er jeg blevet spurgt et hav af gangen af folk på gaden og af medierne, om ikke det var tid til at tænke nyt og finde veje til at lovliggøre det hashforbrug, som end ikke titusindvis af politifolks arbejdstimer har kunnet få bugt med. Og derfor tager jeg nu bladet fra munden lidt før end jeg havde planlagt, skriver Morten Østergaard.

Myndighederne er ved at se på, hvordan Christiania kan blive åbnet yderligere op for den omkringliggende verden, siger Søren Pind.

Fredagen igennem har beboerne på Christiania fjernet hashboderne fra Pusher Street, men som TV 2 tidligere har kunnet fortælle, bliver der fortsat solgt has på fristaden.

Justitsminister Søren Pind (V) kalder det absurd at tro, at hashsalget på Christiania er væk inden for kort tid, men fra næste uge iværksættes et konkret initiativ, som skal være med til at sikre en kriminalitetsfri fristad i fremtiden, lyder det fra justitsministeren.

Vi kommer til at have en tryghedsskabende gang på Christiania, hvor man har diskussionen om, hvad der egentlig er brug for, siger Søren Pind til TV 2.

- En historisk dag 

Der var smil og kampgejst, da de lokale beboere på Christiania fjernede hashboderne. Men glæden var blandet med nervøsitet for fremtiden.

Gaffeltrucks, gravemaskiner og ladvogne var fredag formiddag i fuld sving på Pusher Street, hvor hash er blevt solgt åbenlyst i årtier. Midt i en pærevælling af turister, journalister, pushere og nysgerrige sjæle, buldrede christianitterne rundt for at rive samtlige hashboder ned.

En historisk dag, lød det fra flere christianitter. På linje med junk-blokaden i 1979, da Christiania bandlyste hårde stoffer.

- Vi er da nervøse for et setback. Hvad kan der ske, og kommer der nogle kræfter ud af hjørnerne, som vi ikke kender til? Og er der nogen udenfor, som har nogle dårlige intentioner og tænker, at nu kan vi komme derind, for nu er der ryddet og banet vej. Det er vi selvfølgelig nervøse for, siger christianit og kunstner Bjarne Maagensen til TV 2.

Blandet med nervøsiteten fornemmedes det også, at enigheden ikke var fuldstændig blandt christianitterne. Eksempelvis brokkede en mand sig højlydt, da de gamle ”No Camera”-tegn på murene blev malet over med lyserøde hjerter. Han blev mødt med rystende hoveder og  ”tal ordentligt”.

Gerningsmand død

Mesa Hodzic, der er sigtet for at stå bag skyderiet på Christiania, er natten til fredag erklæret død.

Den formodede gerningsmand bag skyderiet på Christiania, Mesa Hodzic, er død.

Han blev torsdag skudt af Politiets Aktionsstyrke i forbindelse med en anholdelsesaktion i Kastrup, og natten til fredag er han blevet erklæret død.

Det bekræfter hans forsvarer, advokat Jacob Kiil, over for TV 2

- Jeg har fået oplyst, at min klient er erklæret død i nat klokken 01.42. Det er dybt tragisk, både hvad han har gjort, hvis det er rigtigt, og det som det er endt med, siger Jacob Kiil.