Thulesen om Messerschmidt-sag: Det er på godt jysk rigtig træls

DF-formanden er ærgerlig over Messerschmidt-sagen, som han kalder "rodet". Han er tilfreds med, at Messerschmidt har trukket sig som gruppeformand.

Den seneste tids afsløringer af Morten Messerschmidts ageren i Europa-Parlamentet kan have skadet Dansk Folkeparti.

Sådan lyder det nu fra partiets formand Kristian Thulesen Dahl, der for første gang udtaler sig om sagen, efter at partiets stemmesluger ved de seneste EU-valg blandt andet er blevet politianmeldt for identitetstyveri. En sag, der i sidste uge fik Messerschmidt til at trække sig som formand for partiets gruppe i Europa-Parlamentet.

 - Grundlæggende er det ærgerligt at opleve, at der har været et meget rodet forløb. Selvfølgelig har det da en negativ betydning for Dansk Folkeparti, hvis der er kommet er billede af, at der ikke er styr på tingene. Og at man administrativt ikke har formået at få det til at fungere, som det skal, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Og det har Morten taget en konsekvens af, og det er jeg selvfølgelig glad for, at han gør. For det er også en mulighed for, at man også kan komme videre derfra.

I bagklogskabens lys

I august kunne Ekstra Bladet fortælle, at både Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann - der begge blev valgt til Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti ved sidste valg - i 2014 blev gjort til bestyrelsesmedlemmer i den skandaleramte EU-fond Meld, uden deres vidende. Morten Messerschmidt var – ifølge Ekstra Bladet – den eneste dansker til stede til den pågældende generalforsamling i Meld. Dansk Folkeparti er tidligere blevet pålagt at tilbagebetale EU-penge, som partiet gennem Meld har benyttet i strid med reglerne.

Messerschmidt erkendte i august, at han ikke havde dokumentation for, at de to kolleger havde sagt ja til at blive valgt ind i bestyrelsen.

- I baklogskabens lys, er det selvfølgelig en fejl, og det er mit ansvar, sagde Messerschmidt dengang til TV 2.

Thulesen: Træls

- Vores folk i Europa-Parlamentet skal også have orden i sagerne. Jeg forsøger ikke at give et billede af, at vi ikke skal have det. Det skal vi selvfølgelig. Danskerne skal vide, at de penge, som Dansk Folkeparti bruger på for eksempel kampagnevirksomhed, er penge, vi har fuld ret til at bruge, siger Kristian Thulesen Dahl, der dog ikke vil opfordre Messerschmidt til at fremlægge de dokumenter vedrørende fondens økonomi og øvrige arbejde, som blandt andet den tidligere DF’er Rikke Karlsson har efterlyst.

Jeg har oplevet mange gange, når der har været bilagssager – Lars Løkke og Carl Holst for eksempel – at Dansk Folkeparti står og siger, at når man er politiker skal, man intet have at skjule, men at man bør lægge alle papirer frem, så folk ved selvsyn kan se, hvad der er op og ned. Alligevel står du her og siger, at I ikke skal lægge papirerne frem?

- Jeg mener, at vi skal vurderes på de samme præmisser som andre partier i Europa-Parlamentet. Og hvis det er sådan, at man generelt blandt partierne kan blive enige om, at nu er det en ny praksis, man ønsker at have, så er vi også parate til det. Men ind til det tidspunkt, der mener jeg ikke, at det skal være sådan.

I har gjort bekæmpelse af EU-svindel til en mærkesag. Hvordan har du det med, at I nu selv er viklet ind i sådan en sag?

- Det synes jeg på godt jysk er rigtig træls. Sådan skal det ikke være. Danskerne skal vide, hvor de har Dansk Folkeparti, også i forhold til at sørge for, at penge bliver brugt på den rigtige måde. Og derfor skal man også administrativt kunne dokumentere sine ting, siger DF-formanden.