Politik

Soldater får bog om god opførsel i krig

En drejebog for, hvordan danske udsendte soldater skal agere i krig, har været længe ventet. Nu er den klar.

Den første militærmanual om folkeret for udsendte styrker offentliggøres fredag.

Der har tidligere været kritik af, at Danmark sendte danske jægersoldater til Mali uden en drejebog for, hvordan Danmark fører krig.

Efter tre år er militærmanualen nu endelig klar, og det vækker glæde hos forsvarsminister Peter Christensen (V).

- Det er min overbevisning, at den vil gøre Forsvarets planlægning af udsendelse til internationale missioner meget lettere.

- Jeg er også overbevist om, at den bliver et værdifuldt værktøj til uddannelse af planlægningsstabe, chefer og militærjurister, siger Peter Christensen i en pressemeddelelse.

Manualen danner rammen for Forsvarets deltagelse i internationale operationer.

Hver mission får sin egen manual

Som supplement til manualen udarbejder Forsvaret direktiver i forbindelse med hver enkelt mission. De skal tage højde for de særlige forhold, der gør sig gældende i den konkrete internationale operation.

Den nye manual samler de gældende regler, fortolkninger og praksis inden for den humanitære folkeret og krigens love. Den kan fungere som en lærebog for især Forsvarets planlægningsstabe, chefer og militærjurister, lyder det.

Tidligere sager er forældet

Eksperter og politikere kaldte det bekymrende at sende 30 jægersoldater til Mali, når de ikke havde klare retningslinjer.

Der blev rejst spørgsmål om, hvordan de udsendte skulle forholde sig i tilfælde af tilbageholdelser. Hvem de skal overdrages til, og hvilken beskyttelse tilbageholdte har.

Senest er det kommet frem, at det var i strid med de danske regler for Irak-missionen, da danske soldater fra juli 2004 til marts 2005 udleverede irakiske fanger til de irakiske myndigheder.

Det slog Forsvarets Auditørkorps for nylig fast.

Men sagerne er forældet, og det er derfor ikke blevet undersøgt, om de involverede soldater har gjort noget strafbart.