Politik

OVERBLIK: Her er knasterne, der kan udløse et nyt valg

Partierne i blå blok er uenige på en lang række områder forud for vigtige forhandlinger. Ender det hele i et nyt valg?

Da Liberal Alliances leder Anders Samuelsen gik ind ad den berømte glasdør i Finansministeriet fredag klokken 9.30, var det samtidig det officielle startskud til forhandlinger, der tegner til at blive de mest dramatiske længe i dansk politik. Og som meget vel kan ende med at betyde, at regeringen vælter, og danskerne igen skal til valg.

Der skal forhandles om både finansloven for 2017 og om den såkaldte 2025-plan, der skal lægge rammerne for dansk politik de kommende ni år.

Alt fra topskatten, over udlændingestramninger og til boligskatterne er i spil. Men partierne i blå blok er lodret uenige på en række af de centrale punkter forud for forhandlingerne. Og på forhånd har Anders Samuelsen slået fast, at han ikke vil tøve med at trække støtten til regeringen og dermed udløse nyvalg, hvis han ikke får sin vilje.

Her er et overblik over de største knaster i forhandlingerne:

Topskatten

Den seneste tid har spørgsmålet om topskatten været et af de varmeste debatemner i dansk politik. Topskatteprocenten er i dag på 15 procent og betales af personer, der tjener mere end 470.000 kroner om året.

Liberal Alliance er erklærede modstandere af topskatten og ser den gerne helt afskaffet. Dét har partiet dog erkendt ikke kan lade sig gøre at komme igennem med på én gang. Derfor kræver partiet, at topskatteprocenten i forbindelse med efterårets forhandlinger skal sænkes med fem procentpoint – mindst. Og der er vel at mærke tale om et ultimativt krav, har Anders Samuelsen igen og igen understreget: Bliver topskatten ikke lempet med mindst fem procentpoint, vælter han regeringen.

Hos det største parti i blå blok, Dansk Folkeparti, afviser man til gengæld at være med til at vedtage topskattelettelser:

- Vi har haft et par skattereformer, hvor man jo i virkeligheden har sænket skatten for de højest lønnede, så vi synes simpelthen ikke, det er dem, der står for tur nu, har partiformand Kristian Thulesen Dahl slået fast overfor TV 2.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede tidligere på ugen regeringens bud på et kompromisforslag: At sænke topskatteprocenten med fem procentpoint – men kun for indkomster mellem 470.000 og én million kroner. Indkomster over en million skal stadig betale 15 procent i topskat.

Dét forslag afviser Liberal Alliance dog pure: Topskatten skal lettes ”hele vejen op”, hvis partiet skal gå med til en aftale.

Interaktiv: Sådan vil regeringens 2025-udspil påvirke din økonomi

Vælg din kommune og indtast din månedsløn (uden pension) for at se, hvordan regeringens foreslåede “Helhedsplan” påvirker din privatøkonomi i kroner og ører.

Topskattelettelse
Nyt jobfradrag og pensionsbonus
Afskaffelse af grøn check
Samlet årlig besparelse
Beregneren antager, at planen træder i kraft med det samme. Reelt bliver ændringerne først indfaset over flere år, så de endelige beløb vil afvige. Desuden antager den, at personer med årsindtægter på over 300.000 gør fuld brug af deres pensionsbonus ved at indbetale mere end 7,5 procent til pension. Den tager ikke højde for følgende foreslåede ændringer, der også kan påvirke din privatøkonomi:
  • Nedsættelsen af rentefradrag.
  • Fjernelse af PSO-afgiften.
  • Omlægning af SU på kandidatuddannelse fra ydelse til lån.
  • Loft over børnechecken.
  • Jobpræmie til langtidsledige.
  • En måneds dagpengekarens for nyuddannede.
  • Socialt frikort til hjemløse.
Beregningerne er foretaget af Danske Bank for TV 2.

Udlændingestramninger

Dansk Folkepartis hovedkrav til forhandlingerne er at få strammet udlændingepolitikken markant. Partiet ønsker blandt andet, at Danmark gør op med en række af de internationale konventioner, som vi i årtier har været tilsluttet.

Det drejer sig om FN’s Flygtningekonventionen, Den Europæiske Menneskerettighedskonventionen og FN’s Statsløsekonvention. 

Lars Løkke Rasmussen har dog i klare vendinger afvist, at Danmark kommer til at tage forbehold for eller helt træde ud af de nævnte konventioner.

- Det er mere kompliceret end som så. Man kan ikke bare lige tage forbehold for konventioner. Man kan træde ud af konventionerne. Men vil man sende det signal til det internationale samfund om, at Danmark ensidigt melder sig ud af nogle internationale konventioner. Det kommer ikke til at ske. Det kommer ikke til at ske, sagde Løkke tidligere på måneden på et pressemøde.

Boligskatterne

Regeringen har i sit 2025-udspil sat 24 milliarder kroner til side til ”tryghed for boligejerne”. Men samtidig lægger regeringen op til at beskære boligejernes rentefradrag, og samtidig vil regeringen ikke længere garantere, at boligskattestoppet skal videreføres til 2025.

Det er ikke godt nok, mener Konservative, der har gjort spørgsmålet om tryghed for boligejerne til deres mærkesag i forbindelse med forhandlingerne. Partiet kræver, at der bliver afsat flere penge til boligejerne, end regeringen har lagt op til.

- Det ligger fuldstændig fast, hvis man skal have vores mandater med bag en aftale, siger partiets formand Søren Pape Poulsen.

Langballe: Valgbarometeret slår ud

Der er dermed lagt op til særdeles vanskelige forhandlinger de kommende måneder. Og ifølge TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, kan det meget vel ende med et folketingsvalg.

- Mit barometer for om vi nærmer os et valg i år, slår ud. Jeg har meget svært ved at se det her gå igennem.