Politik

Løkke stopper kystmøller mod politisk flertal

Regering opgiver kystnære havvindmøller i 2025-plan, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mod flertal.

Regeringen dropper kystnære havvindmøller i 2025-planen.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), selv om et flertal med De Konservative og venstrefløjen kræver fortsat støtte som led i energiforliget.

- Det er rigtigt, at vi foreslår, at man dropper de kystnære møller. Vi synes ikke, at det er den billigste måde at få vedvarende energi på. Plus - for nu at sige det, som det er - det er ikke noget kønt syn, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Så vores perspektiv er snarere store havvindmøllefarme langt ude i vandet end kystnære møller, der ødelægger vores natur.

Kan koste mange jobs

Rød blok og De Konservative vil fastholde investeringen i møllerne med en samlet kapacitet på 350 megawatt. Torsdag har tre prækvalificerede konsortier sidste frist til at byde på at bygge de kystnære havvindmøller.

- Hvis partier for eksempel Det Konservative Folkeparti synes, at vi skal bruge flere penge, end der er lagt ind i planen, så må de pege på, hvor pengene skal komme fra, siger Lars Løkke Rasmussen.

Vindmøllebranchen frygter, at det kan koste 6000 job, hvis planerne føres ud i livet.

- Ja. Jeg kan bare sige, at vi har lavet en plan, hvor vi holder fast i en grøn omstilling og fjerner PSO-afgiften. Vi ansporer til at bruge mere el. Det er positivt. Det er fremtidens energikilde, hvis man skal køre grønt, siger statsministeren.

Regeringen må fjerne PSO-afgiften, fordi EU-Kommissionen har erklæret den ulovlig. Afgiften dræber også økonomisk vækst, fordi danske virksomheder har større udgifter end udenlandske konkurrenter, siger Lars Løkke Rasmussen.

Derfor præsenterer regeringen en vækstpakke til 20 milliarder kroner. Uden PSO-afgiften skal regeringen finde penge til grøn omstilling på finansloven.