Politik

Løkke: Nu må Christiania tage sig sammen

Statsministeren slår fast, at christianitter også selv har et ansvar for at sige fra over for den organiserede kriminalitet.

- Nu må Christiania tage sig sammen. Man må bekende kulør. På hvilken side af stregen står man? Er man en del af et åbent retssamfund, eller vælger man kriminaliteten til?

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter nattens dramatiske begivenheder på fristaden, hvor en gerningsmand har skudt flere betjente – hvoraf én stadig er i kritisk tilstand.

- Det er jo på alle måder afskyeligt. Mine tanker går til ikke mindst den unge politimand, som nu ligger i en alvorlig situation med sin familie omkring sig. Det er forfærdeligt, og i virkeligheden er det jo et angreb på os alle sammen, siger statsministeren.

Han understreger samtidig, at det kan blive nødvendigt at gennemføre nye sikkerhedsmæssige tiltag:

- Justitsministeren er i løbende dialog med politiet. Og det er klart, at det vi har set her med en direkte nedskydning af politibetjente – så råt og ulækkert, at man slet ikke kan gøre sig forestillinger om det – det må selvfølgelig få justitsministeren til sammen med politiet at overveje, hvilket sikkerhedsmæssigt setup, der skal være.

K: Ryd hele bulen

Dagen igennem har der fra flere partier på Christiansborg lydt krav om politisk handling oven på nattens skyderi. De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, opfordrede torsdag morgen justitsministeren til at genåbne den såkaldte Christiania-aftale, der blev indgået mellem fristaden og staten i 2011.

- Jeg er sådan set klar til at se på rigtig meget. I min optik skulle man rydde hele bulen, siger Søren Pape Poulsen.

Omvendt advarer Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper mod at indlede en kamp mod selve Christiania:

- Størstedelen af Christiania er fuldstændig ligesom resten af Danmark; dér kommer politiet hver eneste dag og foretager deres politiforretninger uden problemer. Og så er der problemer med organiserede kriminelle på Pusherstreet, som i nat har fået nogle af de værst tænkelige konsekvenser. Jeg tror, det lige nu er vigtigt, at justitsminister Søren Pind rækker hånden ud til de fredelige og gode kræfter, som politidirektøren også i morges har påpeget, at der er. Og indgår i dialog og samarbejde med dem. Sådan at det her bliver en kamp mod organiserede kriminelle - og ikke en kamp mod Christiania, siger hun.