Engell: Christiania er et monument over politisk impotens

16x9
Politi under aktion på Christiania i 2014. Foto: Nils Meilvang / Scanpix Denmark

Gennem årtier har politikere på tværs af partier varslet et opgør med Christiania og krævet ændringer fra christianitterne.

"Nu skal der styr på hashhandlen" og "hele bulen burde ryddes". Sådan lyder det torsdag fra partier Christiansborg, efter to betjente og en tredje person onsdag aften blev skudt på fristaden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og justitsminister Søren Pind (V) efterlyser, at christianitterne nu tager sig sammen og selv "tager skeen i den anden hånd" og siger fra.

Hvis det lyder en lille smule bekendt, er det formentligt fordi, at tilsvarende meldinger gennem årtier har lydt fra skiftende ministre og folkevalgte på tværs af partier, hver gang der igen har været problemer med kriminaliteten på Christiania.

Alligevel består både fristad og kriminaliteten, og der er der en god grund til, mener politisk kommentator Hans Engell.

Over en årrække i 1980'erne og 90'erne var han selv konservativ justitsminister og forsvarsminister med ansvaret for Christiania.

- I virkeligheden er Christiania et monument over politisk impotens. Alle kommentarerne er et slag i luften - der kommer ikke noget ud af det, siger han til TV 2.

Mange sidste chancer

I 1991 bekendtgjorde Hans Engell som justitsminister, at det nu var "absolut sidste frist for Christiania" for at følge reglerne, ellers ville fristaden blive afviklet.

Det skete som bekendt aldrig. Og set i bakspejlet havde han aldrig selv den store tro på, at det faktisk ville ske, indrømmer han.

- Nej, ikke ret meget. I alle de år var der ikke noget, der lignede et politisk flertal, som ville træffe de beslutninger. Det kunne ikke lade sig gøre, siger Hans Engell.

Siden har flere politikere krævet handling - se udvalgte citater herunder: 

Husker du? Det sagde de om Christiania
1991 - Sidste frist
Justitsminister Hans Engell (K) siger, at det nu er absolut sidste frist for Christiania. Hvis beboerne ikke vil acceptere de regler, som gælder for alle andre i samfundet, så vil Christiania blive afviklet.
(Jyllands-Posten, 19.07.1991)
1992 - Flertallet må føre an
- Det siges jo altid, at det er et lille mindretal, der laver ballade, sælger hash og nægter at betale for diverse ting. Men hvis det er rigtigt, så må flertallet se at få styr på mindretallet, siger Helge Adam Møller (K) efter betjente 44 gange på tre måneder er blevet overdynget med kasteskyts, brandbomber mm. ved Christiania.
(BT, 23.11.1992)
1994 - En sidste chance
- Christianitterne har fået en sidste chance for at leve anderledes - ikke kriminelt. De burde smide hash-bagmændene ud, da de er en trussel for fristadens overlevelse, fastslår justitsminister Erling Olsen (S).
(Berlingske, 20.01.1994)
1994 - Ingen fristad om et år?
- Christianitterne må vælge mellem fri hash og frit Christiania, og hvis de vælger fri hash på Christianias område, så kan man stille et stort spørgsmål ved, om der er et Christiania om et års tid, siger justitsminister Erling Olsen (S).
(TV 2  Nyhederne, 20.01.1994)
    
1994 - Væk med kriminaliteten
- Visse dele af Christiania har ikke holdt deres del af aftalen, og det er nødvendigt at få nedbragt den stigende kriminalitet i Fristaden. Der skal patruljeres derude igen, og det skal være i en form, der er tilfredsstillende, så vi får gjort noget ved kriminaliteten, siger justitsminister Bjørn Westh (S).
(Ekstra Bladet, 29.11.1994)
2003 - Alle kræfter sættes ind
- Vi sætter nu alle kræfter ind på en lovliggørelse af forholdene på Christiania. Det er helt uacceptabelt at have en plet i København, hvor kriminalitet udfolder sig og bliver ved med det trods gentagne indsatser fra politiet. Det hverken kan eller vil regeringen affinde sig med, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).
(Ekstra Bladet, 26.02.2003)
2003 - Noget at tænke over
- Jeg er overbevist om, at Københavns Politi med den nye strategi er klar til at give både den åbenlyse hashhandel, pusherne og køberne noget at tænke over, så der bliver den usikkerhed, som skal til for at vi får nedbragt den åbenlyse hashhandel, siger justitsminister Lene Espersen (K).
(TV 2 Nyhederne, 06.05.2003)
2003 - Det hele fjernes
Justitsminister Lene Espersen (K) kalder den åbenlyse hashandel "beskæmmende" og siger, at "det hele bliver fjernet".
(Ekstra Bladet, 06.05.2003)
2005 - Ingen lovløse tilstande
- Jeg vil ikke acceptere, at de lovløse tilstande fra Pusher Streets dage genopstår. Vi må erkende, at så længe der er en bestemt gruppe, der styrer begivenhederne på Christiania, er der behov for en politimæssig tilstedeværelse. Mit håb er dog, at der inden for en overskuelig fremtid bliver andre forhold i Fristaden, siger justitsminister Lene Espersen (K).
(Jyllands-Posten, 30.09.2005)
2012 - Beboerne må tage afstand
- Det er bare endnu en understregning af, at der i miljøet på Christiania er problemer, og de kan bedst håndteres ved, at også christianitterne tager skarp afstand fra det, siger Morten Bødskov efter en TV 2-journalist er blevet afklædt og smidt ud fra fristaden.
(09.06.2012, Information)

Når Christiania alligevel har fået lov at eksistere i så mange år, skyldes det politikernes manglende lyst til at træffe de dramatiske beslutninger, forklarer Hans Engell.

- Det vil give en meget stor konfrontation både fysisk og politisk, og den har man ikke lyst til at tage. Hver gang der har været tiltag for normaliseringer, så har man begivet sig ind i et juridisk morads af retsager og konflikter uden at komme videre, forklarer han.

Han tror ikke, det bliver anderledes efter onsdagens skyderi.

- Når der sker noget med hashhandlen eller som nu betjente, der bliver skudt, så vågner politikerne op og kommer med store ord. Men man vil stadig ikke tage konfrontationerne, vurderer Hans Engell.