Stålsat Samuelsen: Vælter regeringen, hvis ikke han får sin vilje

En topskattelettelse på fem procentpoint er en "rød linje" for Liberal Alliance, understreger partilederen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om blot at lette topskatten for de danskere, der tjener mellem en halv og en hel million kroner, er ikke nok.

Liberal Alliance skal have en topskattelettelse på fem procentpoint for alle der betaler topskat – ellers vil partiet vælte regeringen.

Det slår partileder Anders Samuelsen fast på et pressemøde onsdag eftermiddag:

- Der er intet ændret. Det er dermed svaret, at så er Liberal Alliance ikke støtteparti for den her regering, og så er den væltet, lød Samuelsens svar på et direkte spørgsmål om, hvad konsekvensen bliver, hvis ikke Løkke og resten af blå blok kommer Liberal Alliance i møde.

Thulesen afviser

Der er dermed lagt op til særdeles vanskelige forhandlinger de kommende måneder. Hos det største parti i blå blok, Dansk Folkeparti, afviser man nemlig at være med til at vedtage topskattelettelser - også selvom det kan betyde, at regeringen vælter.

- Jeg er ikke bange for et valg. Et valg handler om, at danskerne får lov til at afgøre, hvem der skal sidde på Christiansborg, sidde i Folketinget. Det er sådan set ganske demokratisk og udmærket, at vi har det sådan i Danmark. Så det er jo ikke nogen trussel at sige, at der kan komme et valg, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

- Vi har haft et par skattereformer, hvor man jo i virkeligheden har sænket skatten for de højest lønnede, så vi synes simpelthen ikke, det er dem, der står for tur nu.

Regeringens forslag om topskattelettelser - undtagen for dem, der tjener mest - er en del af regeringens samlede 2025-plan, som blev præsenteret tirsdag. Her foreslår regeringen blandt andet nedskæringer i SU-systemet og at hæve danskernes pensionsalder. Det vil skaffe ekstra penge til statskassen, som regeringen blandt andet vil bruge på skattelettelser, på investeringer i bedre sundhed og ældrepleje og på at styrke den nationale sikkerhed.

Få et overblik over regeringens plan her: