Politik

Langballe: Valgbarometeret slår ud nu

Jo mere kategorisk Anders Samuelsen bliver, jo mere stædig bliver Thulesen Dahl, forklarer politisk redaktør.

Det bliver stadigt sværere at se, hvordan partierne i blå blok skal nå til enighed om en stor politisk aftale dette efterår. Og det bliver omvendt mere og mere sandsynligt, at hele forløbet omkring en mulig lettelse af topskatten ender med at betyde, at danskerne skal til valg allerede i den nærmeste fremtid.

Sådan lyder analysen fra TV 2s politiske redaktør Anders Langballe, efter Liberal Alliances Anders Samuelsen onsdag eftermiddag har gentaget, at han trækker støtten til Vesntre-regeringen, hvis ikke han får sin vilje.

- Det var en absolut stålsat partileder, der talte her. Der er ikke noget som helst at rafle om, siger Anders Langballe.

- Det var en klar melding om, at der ikke bliver en aftale med andre end Liberal Alliance. De får deres aftale, ellers bliver der valg. Der er ikke andre muligheder.

Løkkes kompromis blev afvist

Det er langt fra første gang, at Anders Samuelsen har truet regeringen. Men onsdag havde partilederen muligheden for at anlægge en mere pragmatisk og imødekommende stil over for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der tidligere på ugen spillede ud med sin egen model for en lettelse af topskatten. Regeringen foreslår i sin 2025-plan at lette topskatten for de danskere, der tjener mellem en halv og en hel million kroner – men ikke for indkomster over en million kroner.

Imødekommelse var der imidlertid ikke meget af på Anders Samuelsens pressemøde onsdag eftermiddag. Topskatten skal lettes ”hele vejen op”, slog han fast.

- Jeg havde sådan set ikke forventet, at Samuelsen sagde andet, end det han gjorde. Men han gør det meget resolut, meget klart. Mit barometer for om vi nærmer os et valg i år, slår ud. Jeg har meget svært ved at se det her gå igennem, siger Anders Langballe.

Anders Samuelsen kommer i de kommende forhandlinger til at sidde over for Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Og lederen af det største parti i blå blok afviser at lægge stemmer til skattelettelser til de danskere, der tjener mest. Også selvom det kan betyde, at regeringen vælter.

- Jeg er ikke bange for et valg. Et valg handler om, at danskerne får lov til at afgøre, hvem der skal sidde på Christiansborg, sidde i Folketinget. Det er sådan set ganske demokratisk og udmærket, at vi har det sådan i Danmark. Så det er jo ikke nogen trussel at sige, at der kan komme et valg, sagde Kristian Thulesen Dahl tirsdag aften til TV 2.

Langballe: Hvis nogen kan gøre det, er det Løkke

- Jo mere kategorisk Samuelsen bliver, jo mere stædig bliver Thulesen Dahl, forklarer Anders Langballe og fortsætter:

- Og det er jo de to, der skal blive enige. Løkke kan sagtens æde fem procentpoint i topskattelettelser. Det kan Søren Pape (Konservatives partiformand, red.) også. Men det Thulesen Dahl sagde i går aftes, må man tolke i den retning, at han beder Samuelsen pakke sine ultimative krav sammen. Derfor har jeg simpelthen svært ved at se, hvordan det her kan lande. Men hvis nogen kan gøre det, er det sikkert Løkke.

Regeringens forslag om topskattelettelser - undtagen for dem, der tjener mest - er en del af regeringens samlede 2025-plan, som blev præsenteret tirsdag. Her foreslår regeringen blandt andet nedskæringer i SU-systemet og at hæve danskernes pensionsalder. Det vil skaffe ekstra penge til statskassen, som regeringen blandt andet vil bruge på skattelettelser, på investeringer i bedre sundhed og ældrepleje og på at styrke den nationale sikkerhed.

Få et overblik over hele regeringens plan her: