Politik

Hvor stålsat er Samuelsen? Nu får vi svaret

Liberal Alliance har indkaldt til pressemøde onsdag eftermiddag. Strategisk smart, mener analytiker.

Vi har hørt det igen og igen fra Anders Samuelsen de seneste måneder: Hvis ikke efterårets forhandlinger ender med en topskattelettelse på mindst fem procentpoint, vil Liberal Alliance ikke tøve med at vælte regeringen.

Men siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag aften på Facebook præsenterede regeringens bud på, hvordan nye skattelettelser skal skrues sammen, har der været påfaldende tavst fra Liberal Alliances politiske leder.

Samuelsen har stort set holdt sig til at poste et par opslag på sin Facebook-profil. Men onsdag eftermiddag får hele Danmark svar på, om han kan acceptere regeringens forslag – der altså ikke betyder en topskattelettelse for dem, der tjener mere end en million kroner om året – eller om Liberal Alliances krav er lige så ufravigeligt, som det var tilfældet før Løkke fremlagde sin plan. Klokken 14 har partiet nemlig indkaldt til pressemøde.

- Jeg forventer, at han mere eller mindre vil gentage det, vi har hørt før. Nemlig, at hvis Liberal Alliance skal være med i en aftale, og den borgerlige regering skal kunne fortsætte, så skal topskatten sænkes med fem procent for alle der betaler den, siger Thomas Funding, TV 2s politiske analytiker.

- Den strategiske beslutning fra Liberal Alliance om, at man er parat til at gå planken ud på det spørgsmål, er truffet for længe siden. Det ville ikke give nogen mening, at de ændrede deres position nu.

Får maksimal opmærksomhed

Thomas Funding mener samtidig, at det er et smart strategisk træk, at Anders Samuelsen først vælger at melde ud dagen efter regeringens udspil.

- Hvis han gerne vil have opmærksomhed på sig selv og sit partis krav, så får han noget nær det optimale ud af det, ved at agere på den her måde. De sætter sig fuldstændigt på dagsordenen her på andendagen. Og det politiske Danmark kigger med, siger Thomas Funding.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, fremhæver, at Venstres udspil er et forhandlingsoplæg, og at regeringen har i sinde at lytte konstruktivt til de øvrige partiers ønsker:

- Det her er det forslag, som regeringen har lagt frem, og det er det forslag, vi forhandler ud fra. Jeg noterer mig selvfølgelig, hvad man mener hos Liberal Alliance og andre partier. Men vi mener, at det er vigtigere at give en skattelettelse til dem, der har lønninger op til en million kroner – altså specialister indenfor deres felter – og knap så vigtigt at ramme direktørlønninger på flere millioner, siger han.

Hos det største parti i blå blok, Dansk Folkeparti, afviser man til gengæld at være med til at vedtage topskattelettelser - også selvom det kan betyde, at regeringen vælter.

- Jeg er ikke bange for et valg. Et valg handler om, at danskerne får lov til at afgøre, hvem der skal sidde på Christiansborg, sidde i Folketinget. Det er sådan set ganske demokratisk og udmærket, at vi har det sådan i Danmark. Så det er jo ikke nogen trussel at sige, at der kan komme et valg, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

- Vi har haft et par skattereformer, hvor man jo i virkeligheden har sænket skatten for de højest lønnede, så vi synes simpelthen ikke, det er dem, der står for tur nu.

Du kan følge Liberal Alliances pressemøde direkte på TV 2 News.

Her er hovedpunkterne i regeringens 2025-plan:

2025 plan