Politik

Flertal siger nej til Løkkes topskattelettelser

Regeringen vil lette topskatten, men kun en tredjedel af vælgerne bakker op.

De danskere, der tjener mere end 470.000 kroner om året, kan i fremtiden komme til at slippe billigere i skat.

Regeringen har tidligere på ugen præsenteret sin længe ventede 2025-plan, som blandt andet lægger op til, at skatteydere, der tjener mellem en halv og en hel million kroner årligt, fremover skal slippe med at betale 10 procent i topskat, mod 15 procent i dag.

Men dét forslag er ikke et, som møder opbakning blandt de danske vælgere. Det viser en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken. Her svarer 53 procent af respondenterne, at de er ”modstandere” eller ”i høj grad modstandere” af en lettelse af topskatten for indkomster mellem 470.000 og en million kroner.

Færre end hver tredje, 29 procent, erklærer sig ”tilhængere” eller ”i høj grad tilhængere” af forslaget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) begrunder forslaget om en lettelse af topskatten med, at det kan være med til at skabe økonomisk vækst i Danmark.

- Det vil være med til at sikre højt kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Det vil gøre Danmark rigere, sagde Løkke eksempelvis i en tale på Facebook mandag.

Dramatiske forhandlinger i vente

Men blot knap en tredjedel af de danske vælgere deler regeringschefens opfattelse af, at lettelser af topskatten vil bidrage til at øge den økonomiske vækst. 49 procent er uenige i udsagnet om, at en lettelse af topskatten vil bidrage til væksten, mens resten svarer hverken/eller og ved ikke.

Der er lagt op til dramatiske politiske forhandlinger, når regeringen de kommende måneder skal forsøge at skaffe opbakning til en aftale. 

På forhånd har Liberal Alliance meldt ud, at de ikke vil tøve med at vælte regeringen, hvis ikke en aftale ender med, at topskatten bliver sænket med fem procentpoint. 

Omvendt har Dansk Folkeparti afvist, at de vil være med til at sænke topskatten. 

- Vi har haft et par skattereformer, hvor man jo i virkeligheden har sænket skatten for de højest lønnede, så vi synes simpelthen ikke, det er dem, der står for tur nu, har det lydt fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl.