Politik

Ulla Tørnæs springer ud som Danmarks største lånehaj

BLOG: Et generationstyveri af dimensioner. Det er hvad Regeringen er ved at lave, når den vil ændre halvdelen af SU’en til et lån. Alle studerende ska

Det er jo set før, at topskattenedsættelser og fordele til virksomheder skal finansieres af SU-besparelser. Men denne gang går Regeringen meget længere end til blot at spare på SU’en. Den ændrer grundlæggende ved et SU-system, der gør Danmark danske særligt, og som vi kan være stolte af.

Tænk sig, at hvis Ulla Tørnæs får sin vilje og kommer igennem med det her, så skal de danske unge i fremtiden låne halvdelen af deres SU. De skal arbejde mere og have mindre tid til deres studie. De skal tjene flere penge for at klare sig – og det indrømmer hun. Og ikke mindst så skal de gældsætte sig i en tid, hvor Danmarks unge er voldsomt gældssatte i forvejen. Ulla Tørnæs gør sig selv til Danmarks største lånehaj, og det synes jeg er frygteligt.

SU’en er en kæmpe gevinst for Danmark

Inden I falder for Regeringens og avisernes fortællinger om "den dyre SU" så træk lige vejret en gang.

For det første så er det jo klart, at udgifterne til SU er steget, når flere end nogensinde før tager en uddannelse. Alle politikere, røde som blå, har haft et ønske om at flere skal tage en uddannelse, og så vil vi selvfølgelig også skulle betale mere i SU.

For det andet så er der simpelthen en ganske logisk forklaring på, at vi næsten bruger det samme på SU som vi gør på uddannelserne i sig selv. Forklaringen er, at man i årevis har skåret ned på uddannelse. Senest skar Esben Lunde og Venstre i efteråret flere milliarder fra uddannelserne i Danmark. Hvis man vil ændre forholdet, så vi igen bruger klart flest penge på uddannelse... ja, så kan de borgerlige jo investere mere i uddannelse.

For det tredje så er en lang række af de mennesker, der tidligere var på kontanthjælp og dagpenge, nu kommet på SU. Det er et resultat af politiske beslutninger, og det får stigningen til at se endnu større ud.

SU’en er en fantastisk investering. I Danmark har vi kæmpestor succes med at unge - uanset samfundslag - tager en uddannelse. Det er fordi alle har råd. Derudover så har vi også en høj gennemførelsesrate, fordi unge ikke behøver at knokle sig selv ihjel ved siden af studiet for at få råd til studiet. Det vil ændre sig markant med Regeringens nye forslag.

Vi skal kæmpe imod forringelserne, med alt hvad vi har

Min opfordring til alle danskere er at kæmpe imod de besparelser og forringelser, der sker lige nu. Et opgør med SU-systemet vil skabe væsentligt mere ulighed i Danmark, og det vil betyde at færre får en uddannelse. Vi er nødt til at sige fra. Det er velfærden, SU’en og fællesskabet, der har gjort os stærke i så mange år. Det må ikke forsvinde. SF sidder i SU-forligskredsen, og vi kommer aldrig til at acceptere de her besparelser. Det er ligeså sikkert som at Ulla Tørnæs fra i dag af kan kalde sig for Danmarks største lånehaj.