Politik

Støjberg vil sende tiggere 14 dage i fængsel

Der skal slås langt hårdere ned over for ”utryghedsskabende tiggeri”, mener regeringen.

14 dages ubetinget fængsel uden forudgående advarsel.

Det bliver fremover straffen for tiggeri, hvis regeringen får sin vilje.

Forslaget, som er en markant stramning af den nuværende strafferamme, fremgår af regeringens 2025-udspil, som er blevet præsenteret tirsdag.

- Regeringen vil sætte ind over for utryghedsskabende tiggeri. Regeringen foreslår derfor at afskaffe kravet om forudgående advarsel fra politiet, og at straffen for tiggeri gennemgående fordobles og gøres ubetinget, hvilket betyder, at udgangspunktet vil blive 14 dages ubetinget fængsel i førstegangstilfælde, lyder det blandt andet i udspillet.

- Det er afgørende for regeringen, at borgerne kan færdes trygt i det offentlige rum.

Stor plan

Den markante strafforhøjelse for tiggeri er blot et af en række elementer, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har præsenteret i et deludspil, som har fået navnet ”Et stærkere Danmark – styr på flygtningestrømmen”.

Her fremgår det blandt andet også, at regeringen vil kriminalisere ”ophold i lejre på veje og i andre offentlige områder”.

Lovændringerne er en del af regeringens samlede 2025-plan, som er blevet præsenteret tirsdag. Her foreslår regeringen desuden SU-besparelser og at hæve danskernes pensionsalder. Det vil skaffe ekstra penge til statskassen, som regeringen blandt andet vil bruge på skattelettelser, på investeringer i bedre sundhed og ældrepleje og på at styrke den nationale sikkerhed.

Den kommende vil regeringen invitere Folketingets øvrige partier til forhandlinger om det omfangsrige udspil.