Politik

Så voldsomme forandringer vil Løkke lave af SU'en

Halvdelen af det beløb, studerende kan få af staten, skal fremover være som rentefrie lån, mener regeringen.

Regeringen vil lave det danske SU-system grundlæggende om.

Det nuværende system for statsstøtte til studerende er nemlig alt for generøst, og fremover skal en stor del af de penge, som studerende modtager, være i form af lån i stedet for som en offentlig ydelse, mener regeringen.

Det fremgår af regeringens udspil til en 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag formiddag har præsenteret.

- Det danske SU-system er mere generøst end tilsvarende ordninger i andre lande, herunder i vores nordiske nabolande. Samtidig er vores SU-system under pres fra et stigende antal udlændinge, der søger den danske uddannelsesstøtte, skriver regeringen i udspillet.

- Der er derfor behov for at gøre SU-systemet mere modstandsdygtig mod pres udefra og justere SU’en og i stedet bruge nogle af de mange penge aktivt til at styrke vores uddannelser. Regeringen ønsker derfor at omlægge uddannelsesstøtten til et mere robust system, hvor SU-stipendier og rentefrit SU-lån hver udgør halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten, lyder det i regeringsudspillet. 

Konkret betyder det, at mens studerende i dag kan modtage 5.100 kroner i SU-stipendium om måneden, vil det beløb fremover blive sænket til 4.300 kroner. Til gengæld får de studerende mulighed for at låne flere penge – og lånet vil være rentefrit i hele studietiden. Samtidig vil regeringen hæve det skattefrie beløb, som studerende kan tjene ved siden af SU’en. Regnestykket i regeringens udspil ser således ud:

Regeringen påpeger desuden i udspillet, at ”SU-stipendiet i dag udgør en væsentligt højere andel af den samlede støtte, end den gør i fx Norge og Sverige. Her må de studerende i højere grad låne for at dække deres leveomkostninger.” Det udsagn underbygger de med følgende tabel:

Kun SU for normeret tid

Samtidig vil regeringen forkorte den periode, hvor studerende kan modtage SU. Fremover skal der kun gives SU-stipendier i den normerede studietid - maksimalt fem år - og altså ikke i et eventuelt sjette studieår, hvis den studerende er så lang tid om at gennemføre uddannelsen. 

Regeringen lægger op til, at ændringen af SU-systemet skal have virkning for dem, der starter på en uddannelse fra sommeren 2019.

SU-forslaget er en del af regeringens samlede 2025-plan, som er blevet præsenteret tirsdag. Her foreslår regeringen - ud over SU-besparelser - at hæve danskernes pensionsalder. Det vil skaffe ekstra penge til statskassen, som regeringen blandt andet vil bruge på skattelettelser, på investeringer i bedre sundhed og ældrepleje og på at styrke den nationale sikkerhed.

Rød blok: Løftebrud og massakre

Allerede i minutterne efter at regeringens plan var blevet offentliggjort, langede en række politikere fra rød blok voldsomt ud efter ideen om ændre SU-systemet. 

Enhedslistens uddannelsesordfører, Eva Flyvholm, skriver på Twitter: 

SF kalder forslaget for ”generationstyveri”:

Socialdemokraternes Trine Bramsen mener, at der er tale om et løftebrud: