Politik

OVERBLIK: Voldsom SU-ændring, flygtninge-nødbremse og nyt for boligejere

Regeringen fremlagde i dag deres store økonomiske plan.

- Selvfølgelig er jeg klar til at tage et valg på planen.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde om regeringens 2025-plan, der fandt sted i Statsministeriets spejlsal tirsdag.

Planen indeholder en skatterefom, en pensionsreform, en udlændingepakke og en erhvervspakke.

Med planen vil regeringen skabe et ekstra råderum på 65 milliarder kroner, som blandt andet skal bruges på at sænke skatten både i bunden og i toppen. Mens de lavestlønnede skal slippe syv procent billigere, skal dem, der tjener mellem 500.000 og 1.000.000 kroner årligt have en lettelse på fem procent på topskatten. Der skal også bruges flere penge på sundhed, ældre, forsvar og sikkerhed.

Få et overblik over regeringens 2025-plan her:

 

Voldsomme ændringer på SU'en

- Det er en forfærdelig nyhed. Det er noget, der kommer til at betyde rigtig meget for rigtig mange menneskers mulighed for at tage en uddannelse, sagde formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, til TV 2 i forbindelse med, at det kom frem, at regeringen vil gøre halvdelen af SU’en til et rentefrit lån.

Regeringen indfører nødbremse.

Via det, regeringen kalder en nødbremse, skal Danmark fremover kunne afvise asylansøgere ved grænsen. Den vil regeringen hive i, hvis der atter kommer situationer som i september sidste år, hvor der med statsministerens ord ”gik hul på Europa”, og der kom i omegnen af 25.000 flygtninge til landet.

 Boligejere kan nu se frem til en kompensation

24 milliarder kroner. Så mange penge har regeringen afsat til de af landets boligejere, der har fået forkerte ejendomsvurderinger. Det fremgår af regeringens 2025-plan, der netop er blevet offentliggjort.

Det nye system for ejendomsvurderinger, som en særlig styrelse under Skatteministeriet vil få ansvaret for, vil betyde, at nogle boliger bliver vurderet lavere, andre højere.

Regeringen: Så meget ekstra får din familie i kroner og ører

Regeringens 2025-plan sender tusindvis af kroner ned i lommerne på almindelige familier, viser regeringens egne beregninger. 

Et almindeligt såkaldt LO-par, der bor i lejebolig vil få 18.100 kroner ekstra til sig selv om året, hvis regeringen kommer igennem med 2025-planen.

Det viser regeringens egne beregninger, som du kan læse mere her.

Løkke klar til valg 

- Selvfølgelig er jeg klar til at tage et valg på den her plan. Men det er jo ikke derfor, vi har fremlagt den. Men selvfølgelig er jeg klar til det. Det er en ansvarlig plan, som ikke hviler på forenklede løsninger, hvor man bare lige gør et eller andet og så har man løst det hele, men som er gennemtænkt og gennemregnet, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen på pressemødet i spejlsalen i Statsministeriet.

Hele regeringens plan kan læses her