Politik

Løkkes udspil er en god begyndelse

BLOG: Søren Pape Poulsen havde set frem til dagens udmelding, men han jubler ikke. Dog gode takter, indrømmer han.

Som de fleste andre har jeg ventet spændt på, hvad statsministerens udspil til en 2025-plan ville indeholde.

På forhånd havde jeg været ret klar i mælet om vores krav og ønsker: Tryghed for boligejerne er vores absolut hovedprioritet. Men også lavere skat på arbejde, stærkere politi og forsvar og en strammere asylpolitik er vigtige emner for Det Konservative Folkeparti.

På de områder er jeg positivt overrasket over Løkkes udspil. Det må jeg indrømme, og der er ingen grund til at lave noget unødigt drama omkring dét.

24 milliarder til boligejerne

Jeg jubler ikke, men jeg synes, at der er gode takter, og at udspillet er en god begyndelse. Særligt er jeg fortrøstningsfuld på de danske boligejeres vegne. De stigende boligskatter er et meget stort problem, der truer danskerne på både deres hjem og deres privatøkonomi, og derfor er det en behagelig overraskelse, at Løkke i sit udspil har afsat 24 milliarder kroner til tryghed for boligejerne.

Allerhelst ville vi gerne have afskaffet de løbende boligskatter helt og aldeles og i stedet kun beskatte danskerne af en eventuel gevinst, når de engang forlader boligmarkedet – men vi er det eneste parti, der vil afskaffe boligskatterne, og vi må se, hvor langt vi kan trække de andre i den rigtige retning.

MEN! Det afgørende er her, og det kan jeg ikke understrege nok, at det på bundlinjen bliver en gevinst for de danske boligejere. Vi lægger ikke stemmer til noget, der blot bliver en omlægning af skatter og fradrag – og boligejerne skal stilles bedre, end de har udsigt til i dag, hvis vi skal være med i en aftale.

Lavere skat er altid godt

På skatteområdet er vi også overvejende positive. Enhver skattelettelse er sådan set god i vores optik, og derfor hilser vi også regeringens ønsker på området velkomne. Både på personskatterne og på virksomhedernes beskatning.

Den løsning, som Løkke lægger op til på personskatterne med en ny slags mellemskat, hvor ikke alle topskatteydere imødekommes, er dog ikke noget, der er vokset i vores baghave – men nu ser vi nærmere på det, og umiddelbart tager vi positivt imod, at skatterne overhovedet sænkes. Det er der i allerhøjeste grad behov for.

Vi afskaffer gerne topskatten helt, så danskerne ikke straffes mere end højst nødvendigt for at gøre en ekstra indsats, og der er i det hele taget behov for at få gjort noget afgørende ved marginalskatten. Vi tager også gerne meget fat om at sikre bedre vilkår for erhvervslivet – og vi ser frem til forhandlingerne om emnet.

Danmarks sikkerhed

Vi skal passe bedre på dem, der passer på os, og Danmarks sikkerhed i forhold til både ydre og indre fjender har altid været og vil altid være en konservativ hjertesag. Derfor ser vi positivt på, at regeringen vil afsætte flere midler til politi og forsvar.

Umiddelbart ser omfanget dog en smule uambitiøst ud i forhold til, hvad vi godt kunne tænke os. Regeringens sikkerhedspakke er på kun 800 millioner kroner årligt til både politi, forsvar og terrorindsats, og det er altså ikke at tage sikkerheden seriøst nok i vores optik.

Derfor vil vi selvfølgelig forsøge at få forhandlet dette større, når vi skal tale tingene igennem med statsministeren og de andre partier.

Asyl og udlændinge

Vi er tilfredse med at konkludere, at regeringen langt hen ad vejen er enige med os på asyl- og indvandrerområdet. Vi har længe arbejdet for stramninger på forskellige områder, fordi Danmark har oplevet et langt større asyl- og flygtningepres, end vi har kunnet klare.

Vi har eksempelvis foreslået en model, hvor Danmark klart selv kan afgøre, hvem og hvor mange flygtninge vi modtager. Det er umiddelbart ikke det, regeringen lægger op til nu, og derfor kan vi godt komme længere i vores retning.

Vi ønsker ikke en nødbremse, som man løbende skal trække i eller løsne, fordi man pludselig kommer i nød. Vi ønsker derimod konstant, stabil kontrol.

Manglende fokus på natur og klima

Alt er ikke lutter lagkage i regeringens udspil. Vi mangler eksempelvis et fokus på vores danske natur fra regeringens side. Vi har tidligere haft held til at trække Venstre i en grønnere retning, og det vil vi selvfølgelig også forsøge at gøre i denne omgang.

Når man taler om en 2025-plan for fremtidens Danmark, så skal naturen selvfølgelig også adresseres. Vi skal levere en bedre natur videre til vores efterkommere, end den vi selv overtog, og det bør derfor på en eller anden måde også tages med i en langsigtet plan for Danmark.

Vores fælles klima er et fælles ansvar, og det hører til i 2025-planen. Vi skal ganske enkelt diskutere, hvordan vi indretter systemet i fremtiden, og eksempelvis rækker det eksisterende energiforlig kun frem til 2020, og derfor skylder vi både danskere og erhvervsliv at tage emnet med i 2025-planen.

Nu går forhandlingerne i gang

En 2025-plan kan ikke aftales på en eftermiddag med pressemøder. Én ting er, hvad Løkke og regeringen har spillet ud med – men statsministeren skal have 90 mandater med sig, hvis han vil have ændret noget, og mange brikker skal derfor falde rigtigt på plads.

Det kommer til at tage tid, og vi har ikke travlt. Planen er så stor og så vigtig, at den ikke må hastes igennem, og vi har alligevel ikke noget vigtigere på programmet end Danmarks og danskernes fremtid.

Jeg håber, at det kan lade sig gøre at lave en borgerlig aftale, for jeg synes selvfølgelig, at vi skal forsøge at udnytte, at Danmark har et borgerligt flertal i øjeblikket.

Nu smøger vi ærmerne op og tager hul på forhandlingerne for Danmarks fremtids skyld. Vi er klar til at tage et stort skridt nærmere vores mål om et Danmark med mere tryghed og flere muligheder.