Politik

Løkkes plan smadrer på et såret velfærdssamfund

BLOG: Skatterabatter bliver finansieret med nedskæringer på den fælles velfærd. Det er helt forkert.

Løkke fremlægger i dag sin såkaldte helhedsplan, som vil finansiere skatterabatter med nedskæringer på den fælles velfærd og ønsketænkning om fremtidig vækst. Det er asocialt, det er uansvarligt og det smadrer løs på et i forvejen såret velfærdssamfund. 

Rammer alle andre end toppen

Regeringens 2025-plan – den såkaldte helhedsplan – vil uddele skatterabatter, der primært kommer nogle af de højeste lønninger til gavn og dem, der har en aktie- og kapitalindkomst. Og pengene kommer hovedsageligt fra fire steder: For det første en højere pensionsalder, som betyder at de mennesker, der knokler i hårde fysiske jobs får et kortere og mere nedslidt otium. For det andet nedskæringer på SU’en, som gør det markant sværere for unge med ikke-akademisk baggrund eller forældre med få økonomiske ressourcer at gennemføre en videregående uddannelse. Og for det fjerde, Løkkes håb og drømme om, at væksten vil blomstre i fremtiden, dvs. de såkaldte dynamiske effekter, hvilket i realiteten er penge, der slet ikke er der.

Finansieret af finansministeriets fornemmelser

Planen er uansvarlig, fordi den bruger flere milliarder, der slet ikke er i kassen endnu, men som jakkesættene i finansministeriet har på fornemmelsen, vil komme. Vel at mærke de samme folk, der sagde, at der kun ville falde 2-4.000 ud af dagpengesystemet om året, selvom virkeligheden viste sig at være en helt, helt anden.

Og planen er asocial. Den rammer hårdt hos helt almindelige lønmodtagere, som i årevis har løftet regningen efter den økonomiske krise, mens de rigeste 10% her i kongeriget er blevet rigere. Det er alle dem, der ikke hiver overdrevet mange penge ind på kontoen hver måned, og som har oplevet både en ringere tryghed, hvis de får en fyreseddel. Alle dem, der har oplevet at sende ungerne i børnehaver med alt for få pædagoger eller at se sine bedsteforældre ikke få den pleje og omsorg, de har fortjent. Det er de samme mennesker, der nu ifølge Løkke skal finde sig i at blive endnu længere på arbejdsmarkedet – også selvom mennesker i faglærte og ufaglærte jobs lever markant kortere tid end akademikeren, og at det for nogens vedkommende vil betyde, at man går nærmest direkte fra arbejde til sygeseng. Og det er de samme mennesker, der skal finde sig i, at deres børn får markant dårligere chance for at få en anden og længere uddannelse, end de selv har, fordi lavere SU gør det både dyrt og risikabelt. Vi kan se effekterne i vores nabolande, og det er ikke kønt.

Voldsomme nedskæringer på folkepensionister og alle andre

Vores velfærdssamfund har det ikke godt. I årevis er det gået den forkerte vej. Nedskæringer rammer vores tryghed i børnehaver, på hospitaler og plejehjem og det sikkerhedsnet, der burde gribe os, hvis vi rammes af sygdom eller arbejdsløshed, er for løst.

Og nedskæringerne fortsætter, fordi de penge, Løkke vil sende efter den offentlige velfærd slet ikke er nok til at opretholde bare det nuværende niveau, når vi også bliver flere mennesker i fremtiden. Samtidig indeholder hans plan nedskæringer på den grønne check, som er penge lige ud af lommen på folkepensionister og førtidspensionister, en afskaffelse af den første måneds dagpenge for de nyuddannede, nedskæringer på børnechecken og så mange andre ting, at det ikke kan rummes i en blog.

Det samfund, hvor vi alle sammen giver en høj skat, men til gengæld ved, at vi også bliver grebet, har Løkke et horn i siden på. Nu smadrer han videre, selvom velfærden allerede er bragt i knæ, og det er kun dem, der har sit på det tørre, der får gavn af det.