Lars Løkke skal ikke forvente takkebreve fra vores børn og børnebørn

BLOG: Maria Gjerding er forundret over, at klimaet er ikke nævnt i 2025-planen.

Lars Løkke lancerede i dag sin 2025-plan, der med hans egne ord skal sikre, at vi giver et stærkere Danmark videre til vores børn og børnebørn. At man ikke skal overlade sine børn og børnebørns fremtid til Lars Løkke og hans regering, kommer klart til udtryk i en simpel kendsgerning: Klimaet er ikke nævnt med ét eneste ord i Løkkes plan.

Tværtimod vil planen tage farten af den grønne omstilling og privatisere vores fælles værdier i form af vand- og varmeforsyning.

Vil droppe PSO

Regeringen vil droppe den såkaldte PSO, som er alle el-forbrugeres bidrag til at finansiere fremtidens grønne energiproduktion. Lige nu skal de store virksomheder, der forbruger allermest strøm, også være med til at betale - naturligt nok. Men med regeringens plan slipper virksomhederne. Og de investeringer i vedvarende energi, der er så afgørende for vores samfund, bliver lagt over på finansloven. Det betyder, at man reelt giver en milliardstor skattelettelse til erhvervslivet, betalt af almindelige mennesker.

Det er helt urimeligt, at virksomhederne ikke skal være med til at betale det, det koster at producere strømmen i stikkontakten, og at udgifterne i stedet skal væltes over på almindelige forbrugere. Samtidig skaber det en kæmpe usikkerhed for den grønne omstilling, når finansieringen skal diskuteres hvert eneste år i forbindelse med finansloven.

Udsalg af fælles vand- og varmeforsyning

Regeringen vil også sætte gang i udsalget af vores fælles vand- og varmeforsyning, fordi man i et regneark hos altid tvivlsomme McKinsey er kommet frem til, at det vil give billigere priser. Det er rendyrket ideologi, når Venstre vælger at tro på, at virksomheder og store kapitalfonde er bedre til at drive vores forsyning, end vi selv er.

Og det er et opgør med idéen om, at ingen firmaer skal kunne tjene penge på, at danskerne skal have vand og varme. Erfaringer med at sælge forsyning med fx drikkevand er da også elendige i andre lande.

I mange europæiske lande har man måttet gøre vandforsyningen til en offentlig opgave igen, efter at private virksomheder ikke har overholdt aftaler eller har ladet vandpriserne stige for at øge deres egen fortjeneste. At betale firmaer i dyre domme for at sælge vores eget vand tilbage til os, er dybt uansvarligt og tosset.  

Med sin 2025-plan går regeringen til angreb på vores muligheder for at dæmme op for klimaforandringerne og for at fremtidssikre vores miljø, natur og vandforsyning. Hvis planen bliver gennemført, tror jeg ikke, at Lars Løkke ikke skal forvente sig mange takkebreve fra vores børn og børnebørn.