Politik

S giver kold skulder til Løkke: Det har Danmark ikke råd til

Socialdemokraterne kommer "under ingen omstændigheder" til at medvirke til en aftale, der sænker topskatten, siger politisk ordfører.

Det bliver et nej fra Socialdemokraterne.

Folketingets største parti vil ikke være med til den lettelse af topskatten, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har spillet ud med mandag aften.

Det slår partiets politiske ordfører Nikolai Wammen fast.

- Nej, det kan vi ikke. Socialdemokraterne har gjort det meget klart, at vi ikke mener, at det er det, Danmark har brug for, med de udfordringer, vi står med. Vi har ganske enkelt ikke råd til at bruge milliarder af kroner på topskattelettelser. I stedet synes vi, at vi skal investere i god velfærd.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kom med sit skatteforslag ellers både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne i møde, da han foreslog, at en lettelse af topskatten ikke skal gælde for alle, der i dag betaler de ekstra 15 procent af den årsindkomst, der overstiger 470.000 kroner. De danskere, der har en årsindkomst på mere end en million kroner, vil regeringen nemlig ikke lade slippe med at betale mindre i topskat.

Den her skattelettelse går jo ikke til dem, der tjener allermest. Burde I så ikke være glade?

- Det, vi taler om her, er at Lars Løkke vil bruge milliarder på at give skattelettelser til nogle af dem, der tjener mest her i landet. Og der siger vi, at de penge kan man bruge bedre på vores sygehuse, daginstitutioner og ældre. Og til at få uddannet blandt andet ufaglærte, så de kan klare sig på arbejdsmarkedet om fem-ti år. Det er det, Danmark har brug for - ikke at brænde penge af på topskattelettelser, lyder det fra Nikolai Wammen.

Løkke opfordrer til samling

Regeringens længe ventede 2025-udspil - der bliver fremlagt i sin helhed tirsdag eftermiddag - vil komme til at danne udgangspunkt for højspændte politiske forhandlinger dette efterår. I sin tale mandag opfordrede statsministeren Folketingets øvrige partier til at forsøge at finde en fælles løsning.

- For mig handler det her ikke om næste folketingsvalg. Det handler om næste generation. Derfor vil jeg appellere til, at vi finder sammen om at udvikle Danmark, lød det fra statsministeren.

Og trods regeringens udspil om skattelettelser slår Nikolaj Wammen fast, at Socialdemokraterne stadig håber på at blive en del af en kommende aftale:

- Det er et dårligt udgangspunkt for forhandlingerne. Men vi har samtidig også den tilgang, at nu må vi sætte os sammen med regeringen. Topskattelettelser kommer under ingen omstændigheder på tale i en aftale, som Socialdemokratiet er en del af. Men vi håber da, at statsministeren vil lave en bred aftale, hvor man gør noget godt for velfærden.