Politik

Løkke vil løfte sløret for stor økonomisk plan på Facebook: - Vil skabe illusion af åbenhed

Statsministeren varmer mandag aften op til en politisk super-tirsdag på Facebook. Det har sine fordele, vurderer politisk kommentator.

Tirsdag formiddag klokken 10 er regeringen klar med sit bud på en økonomisk plan for hvordan Danmark skal se ud i 2025.

Men allerede i aften, hvor ministrene er samlet til regeringsseminar i statsministerens embedsbolig, Marienborg, vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortælle lidt mere om planen på Facebook, skriver han på det sociale medie.

Nærmere bestemt vil han fortælle om, hvad planen overhovedet skal gøre godt for.

- I morgen offentliggør jeg regeringens 2025-plan, men allerede i aften vil jeg gerne fortælle mere om, hvorfor der er brug for en helhedsplan - og hvad vi gerne vil opnå med den. Du kan se med her kl. 20.00, skriver statsministeren på Facebook.

Samme budskab kan man finde i en helsidesannonce i dagens udgave af Ekstra Bladet.

Serup: Fordel at komme ud uden filter

Ved at lave en live-video-opdatering på Facebook kommer Lars Løkke Rasmussen ud til vælgerne uden det filter, som journalister og kommentatorer er. Og det vil man gerne i den situation, lyder vurderingen fra BT's politiske kommentator Søs Marie Serup.

- Det handler lige præcis om, at det irriterer politikerne, at vi sidder og piller rundt i det hele tiden og prøve at skyde dem motiver i skoene og lede efter ting nede i bunken.

Det er med til at skabe en ”illusion af åbenhed”, tilføjer hun. Undervejs vil folk kunne stille spørgsmål til statsministeren, men modsat et traditionelt pressemøde er det langt lettere for ham at lade være med at svare.

- De redigerer selv, og der bliver sorteret i hvilke spørgsmål, der bliver svaret på. Det er en illusion at man kommer tættere på, og det er typisk dem, der er enig med Lars Løkke Rasmussen, der vil synes det er fremragende. Generelt er folk ret modtagelige når de føler, de får direkte adgang til en politiker, siger hun.

Vigtig plan

2025-planen vil få stor betydning for dansk politik i de kommende år. Den vil indeholde svarene på hvor store underskud staten må imødese de kommende år, samt en plan for hvilke reformer der skal gennemføres for at skaffe et øget økonomisk råderum.

Selve indholdet af 2025-planen ventes at blive offentliggjort på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag. Senere på dagen, der bliver en ren supertirsdag, offentliggør finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) regeringens forslag til en finanslov, og dermed er det politiske super-efterår skudt i gang. Forude venter forhandlinger med Folketingets partier. Forhandlinger, der kan blive ganske vanskelige.

Søs Marie Serup hæfter sig ved, at regeringen kommer med begge planer samtidig. 

- Hvis man gerne vil have maksimal opmærksomhed på en serie udspil, så kommer man med dem med et par dages mellemrum, så vi kan nå at sidde og pille i dem og aviserne kan nå at lave en masse overskrifter på det, men de har puljet det hele i sådan en super-tirsdag, siger hun.

Det er et åbent spørgsmål, hvor mange penge der er til den skattereform, som regeringen selv har varslet i sit regeringsgrundlag. Her presser Liberal Alliance på for mærkbare lettelser af skatten - især i toppen, mens Dansk Folkeparti har sagt, at man hellere vil lette skatten i bunden, hvis man absolut skal lægge stemmer til skattelettelser. Og i sidste uge gjorde Det Konservative Folkeparti det klart, at partiets førsteprioritet i efterårets forhandlinger er at gøre det billigere at være boligejer.