Løkke vil hæve danskernes pensionsalder

Står det til regeringen skal danskerne blive længere på arbejdsmarkedet.

For at finansiere blandt andet skattelettelser og milliarder af ekstra kroner til velfærd, vil regeringen fremrykke en hævelse af danskernes pensionsalder.

En højere pensionsalder vil være en del af den 2025-plan, som bliver fremlagt af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag formiddag, erfarer TV 2.

- Nu har vi hørt meget om, hvad man vil bruge pengene på. Men ingenting om, hvor pengene skal komme fra. Det vi kan erfare nu, er at pensionsalderen er en del af det her. Man vil sætte pensionsalderen op. Det er en af elementerne til at finansiere de mange ting, regeringen gerne vil, siger TV 2s politiske analytiker Thomas Funding. 

Hurtigere hævelse end hidtil aftalt

Det er allerede vedtaget, at pensionsalderen skal hæves gradvist i takt med, at danskerne i gennemsnit lever længere. Det blev et bredt flertal af partierne på Christiansborg enige om med den såkaldte velfærdsreform fra 2006. Her blev det aftalt, at pensionsalderen skulle reguleres hvert femte år med maksimalt ét år ad gangen. Tanken bag den regulering er, at danskerne gennemsnitligt skal have 14,5 år på folkepension.

Sidste gang man regulerede pensionsalderen var i 2015, hvor Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Konservative stemte for at hæve pensionsalderen, så den i 2030 er 68 år.

Dermed ser pensionsalderen lige nu således ud:

Danskernes gennemsnitslevealder er imidlertid steget mere, end man havde forventet, da man indgik velfærdsaftalen i 2006, og derfor ønsker regeringen altså nu at hæve af pensionsalderen igen allerede nu - i stedet for altså at vente yderligere fem år, som det ellers er aftalt i velfærdsreformen.

Før valget sidste år afviste Lars Løkke Rasmussen (V) ellers al snak om at fremrykke en hævelse af pensionsalderen:

- For Venstre og for mig er det ikke nogen ambition, at folk skal så sent på pension som overhovedet muligt. Derfor synes jeg, at det her næsten masochistiske fokus på, at nu skal vi tvinge folk på pension så sent som muligt, er forkert, sagde den daværende oppositionsleder eksempelvis i april 2015 til avisen Børsen.