Seks ud af ti danskere siger fra: Tonen i udlændingedebatten er blevet for grov

16x9
Siden "der gik hul på Europa" sidste sommer, har udlændingedebatten aldrig været ude af den politiske dagsorden. Men et flertal af vælgerne har fået nok af tonen. Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Kun hver fjerde vælger synes, at tonen er helt i orden. Mens Radikale Venstre opfordrer til at tænke sig om, før man ytrer sig, melder DF hus forbi.

Gang på gang har Venstre-regeringen strammet udlændingepolitikken, siden den kom til magten – og lige så mange gange har politikerne diskuteret stramningerne. Og det foregår i en tone, der får flertallet af vælgerne til at sige fra.

En ny meningsmåling, som Megafon har gennemført for TV 2 og Politiken viser, at 61 procent af danskerne har fået nok af tonen i udlændingedebatten. Den er simpelthen blevet for grov, synes de. Kun 24 procent erklærer sig uenig – og mener dermed, at tonen er helt i orden.

Tallene dækker over store variationer mellem partiernes vælgere. Hos Enhedslistens vælgere synes 90 procent, at tonen i debatten er blevet for grov, mens det kun gælder 33 procent af dem, der stemmer på Dansk Folkeparti.

DF: Der er meget højt til loftet

Retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Kofod Poulsen, tager målingen som udtryk for, at de fleste anerkender, at vi har en debat med meget højt til loftet.

- Man kan sige utrolig meget. Debatten får følelserne frem, og det synes jeg ikke gør noget, siger han til TV 2.

Helt anderledes ser Sofie Carsten Nielsen på spørgsmålet. Hun er udlændingeordfører for Radikale Venstre.

Det bekræfter bare, at danskerne, som de er flest, gerne vil være der for andre mennesker.

Sofie Carsten Nielsen (R), udlændingeordfører

Målingen viser, at et kæmpe flertal af partiets vælgere – 83 procent – synes, at tonen i udlændingedebatten er blevet for hård.

- Ekstremerne og den meget hårde tone kommer til at fylde enormt meget i den offentlige debat. Det er meget dehumaniserende, når der hele tiden tales om, at antallet af flygtninge skal ned, og at flygtninge er velfærdsturister. Det tager mennesket ud af den enkelte, og det kan jeg godt forstå, hvis mange lægger afstand til. Det bekræfter bare, at danskerne, som de er flest, gerne vil være der for andre mennesker, siger hun til TV 2.

R: Den hårde tone bruges til at trænge gennem mediemuren

Og det er ikke kun i kommentarsporene på blogs, debatfora og sociale medier, at tonen er ganske hård – det er også i mediebilledet som sådan.

- Der er sket noget i den medierede virkelighed. Tempoet er et markant andet end i dag end for bare 15 år siden. Nyhedsflowet er hurtigere. Der skal mere til at trænge igennem, og derfor er der mange, der forsøger sig med en virkelig hård tone for at trænge igennem, siger Sofie Carsten Nielsen.

Her giver Peter Kofod Poulsen hende lidt ret.

- Der er selvfølgelig nogle problemer på de sociale medier. Der bliver virkelig gået til stålet. Og det er jo også godt, men en gang imellem går det over grænsen. Man skal aldrig acceptere trusler og kalde hinanden grimme ting. Men det er mit indtryk, at folk for det meste godt kan tale pænt til hinanden.

Det er ikke noget, der får mig til at ryste på hånden, og jeg synes, vi griber debatten rigtigt an i Dansk Folkeparti.

Peter Kofod Poulsen (DF), retsordfører

- Det betyder noget, hvordan vi taler

Det oplever Sofie Carsten Nielsen også, når hun er ude og møde danskerne ansigt til ansigt.

- Når jeg møder danskerne ansigt til ansigt, så taler vi sammen i en helt anden tone. Som folk er flest ser de også på flygtninge og indvandrere som mennesker. Jeg synes, vi alle sammen skal tage til efterretning, at det betyder noget, hvordan vi taler om udlændinge. Jeg vil i hvert fald lytte til det flertal, der siger, at debatten er for grov, som den er i dag. Det skader ikke, at man lige tænker sig om, inden man ytrer sig.

Peter Kofod Poulsen mener ikke, at Dansk Folkeparti gør noget forkert.

- Det er ikke noget, der får mig til at ryste på hånden, og jeg synes, vi griber debatten rigtigt an i Dansk Folkeparti.