Politik

18-årige Petrine truede politiker og baby på Facebook: - Det var en dum fejl

To privatbeskeder på Facebook sender en 18-årig kvinde i retten for trusler mod det konservative folketingsmedlem Mai Mercado.

Det kan få konsekvenser for 18-årige Petrine Eaton, at hun, en junidag var i dårligt humør og på Facebook, skrev private beskeder til folketingspolitikeren Mai Mercado.

Den 18-årige kvinde fra Amager er nemlig tiltalt for trusler mod en person i offentlig tjeneste.

Det var meget ondt, det jeg skrev

Petrine Eaton

- Du har gjort en del mennesker vrede på dig, du skal ikke føle dig for sikker på gaden med dit lille skrøbelige barn, skrev kvinden blandt andet i en privat besked til Mai Mercado (K).

- Der går ikke længe før dig eller nogle nær dig kommer grueligt til skade! Kan jeg garantere, skrev hun i en anden besked.

Ærgrer sig

Beskederne blev sendt, efter Mercado fra sin barselsorlov havde lagt et billede op på Facebook. To uger tidligere havde hun født en datter.

- Findes der noget bedre end barsel med en nyfødt? Det skulle da lige være TV 2 News kørende i baggrunden, hvor politiet gennemsmadrer hashboder på Christiania! I love it, skrev Mercado.

Findes der noget bedre end barsel med en nyfødt? Det skulle da lige være TV 2 NEWS kørende i baggrunden, hvor politiet gennemsmadrer hashboder på Christiania! I love it ❤️❤️❤️❤️

Posted by Mai Mercado on Friday, June 17, 2016

Petrine Eaton havde aldrig tidligere skrevet til en politiker, men opslaget provokerede hende så meget, at hun fløj til tasterne. Det ærgrer hende i dag.

- Jeg var selv i rigtig dårligt humør den dag. Der var sket en masse ting i mit personlige liv, som også gjorde, at jeg var sur og i dårligt humør og rigtig pige-muggen. Og så har jeg et rimeligt stort temperament. Så kom jeg til at lade det gå ud over hende, fortæller Petrine Eaton til TV 2.

Det var bare en fejl. En dum, vred fejl.

Petrine Eaton

- Jeg så opdateringen, og så blev jeg meget meget sur, fordi hun skriver, at hun står der i sin barsel og ser alt blive smadret, og "det nyder hun”. Det, syntes jeg bare, var meget nedgørende og flabet at skrive.

Men Petrine Eatons svar til Mai Mercado var en fejltagelse, indså den 18-årige næsten med det samme.

- Jeg skyndte mig at slette beskeden bagefter, og håbede, at det ville virke. Men det tænkte jeg nok, det ikke ville gøre.

Hun ærgrede sig både over, at hun havde skrevet alt for hårde ord til Mai Mercado, og at hun havde blandet Mercados nyfødte barn ind i sagen.

- Det var bare en fejl. En dum, vred fejl.

- Men det var jo en trussel?

- Ja, det var det. Men jeg så det ikke som en trussel. Jeg så det som en advarsel, bare med rigtig grimme ord.

- Kan du forstå, at hun bliver bange?

- Ja, det kan jeg godt forstå, når jeg nævner hendes barn. Men hvis hun går ind og kigger på min Facebook-profil, så burde hun kunne se, at jeg ikke kunne finde på at gøre hende noget.

Hør Mai Mercados reaktion på truslerne i videoklippet herunder

Fire blev politianmeldt

Petrine Eaton er en af fire personer, som Mai Mercado efter sin Christiania-opdatering har meldt til politiet for trusler. Derudover blev en mand fra Haderslev anmeldt af Folketingets Sikkerhedsafdeling for lignende trusler.

Han blev i august idømt fem måneders ubetinget fængsel for trusler og efterfølgende vidnetrusler mod Mai Mercado.

Mercado gjorde ham så vred, at han udtrykte forståelse for, hvis nogen skulle få lyst til at stikke en kniv i politikeren og hendes nyfødte baby.

Senere samme dag forsikrede han hende om, at det ville få konsekvenser for hende, hvis politiets sigtelse resulterede i, at han blev straffet.

- Jeg synes, det er ubehageligt at modtage den slags trusler. Jeg ved aldrig, om jeg pludselig møder personen på gaden. Og jeg ved jo heller ikke, hvordan personen er skruet sammen - om de kan finde på at gøre noget ved truslerne, fortæller Mercado til TV 2.

Hun udvalgte nøje de fire, hun meldte, blandt de mange meget vrede beskeder, hun fik i de dage.

- En ting er dem, der skriver, at de håber, der sker mig noget dårligt. Men jeg synes, de overtræder en grænse, når de direkte truer mig. Og det gjorde de fire.

- Jeg håber, at folk tænker over, hvad de skriver på de sociale medier. Når man skriver en trussel på Facebook, svarer det til, at man går hen til mig i Brugsen og truer mig i køen.

Det var meget ondt

Petrine Eaton fortæller, at det var nemt for hende at sidde derhjemme og skrive en vred besked til en politiker. Men havde de mødtes i virkeligheden, havde hun aldrig talt så groft, som det hun skrev til Mercado.

Kunne hun gøre det om i dag, ville hun dog stadig kontakte politikeren.

- Jeg havde stadig skrevet beskeden – bare ikke lige den besked. Jeg havde fjernet alle de grimme ord, og så havde jeg formuleret mig på en anden måde og skrevet meget mere venligt. Det var meget ondt, det jeg skrev.

Selv om 18-årige Petrine Eaton fortryder sine hårde ord, mener Mai Mercado, at det er det rigtige at sende sagen for retten, som så må vurdere den.

- Jeg kender jo ikke personerne, der står bag. Jeg ved bare, at når jeg modtager en besked i min indbakke, hvor der står, at "jeg skal sørge for, at det får konsekvenser for dig og din familie," så kan jeg ikke vide, hvem afsenderen er. Det kan lige så godt være en stjernepsykopat, som har tænkt sig at tage ud til min adresse næste dag. Derfor følte jeg mig nødsaget til at anmelde det.

Vil ikke længere indblande sine børn

Den Facebook-opdatering, som fik mange mennesker til at henvende sig med vrede beskeder og trusler, fortryder Mai Mercado ikke - noget af den ærgrer hun sig dog over.

- Jeg har fortrudt, at jeg blandede mit barn ind i en politisk opdatering. Det fik folk til at gå efter mit barn, og det ramte mig hårdere, end når folk bare skriver om mig. Så det kommer jeg ikke til at gøre igen.

Sagen mod Petrine Eaton skal for Københavns Byret 5. september. De øvrige anmeldelser om trusler mod Mai Mercado efterforskes endnu, oplyser Københavns Politi.

Tidligere på året blev en 61-årig kvinde sigtet for at have skrevet på Facebook, at folketingspolitiker Zenia Stampe (R) burde aflives. Den sag er endnu ikke afgjort, oplyser Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

En mand, der i samme ombæring blev sigtet for trusler, fik kort efter frafaldet sin sigtelse.