Boligskatterne skal adresseres til efteråret

BLOG: Forudsætningen for, at Det Konservative Folkeparti kan indgå i en 2025 plan, er, at de urimelige og stigende boligskatter bliver adres

BLOG: Forudsætningen for, at Det Konservative Folkeparti kan indgå i en 2025 plan, er, at de urimelige og stigende boligskatter bliver adresseret. Sker det ikke, kan vi ikke lægge stemmer til en aftale. Så enkelt er det. 

I dag har vi netop afsluttet vores sommergruppemøde. Det skete på et pressemøde i Allerslev ved Lejre hjemme hos Susanne og hendes mand.​

Susanne, der er folkepensionist, betaler sammen med sin mand årligt 14.760 kroner i ejendomsværdiskat til staten og 19.668 kroner i grundskyld, der opkræves af kommunen. Det løber altså på et samlet nettobeløb på små 35.000 kroner om året. Penge, de skal betale for at få lov til at blive boende i deres eget hjem. Et hjem, som de vel at mærke allerede har købt og betalt. 

De høje boligskatter fik Susanne til at sende et læserbrev til Berlingske om urimeligheden ved det nuværende system – og på de sociale medier er Susannes læserbrev blevet set af mere end kvart million danskere, der ivrigt debatterer boligskatternes urimelighed. 

Boligskatten er snart fordoblet

Det kommer dog ikke som en overraskelse for os i Det Konservative Folkeparti, at boligskatterne har nået et niveau, hvor helt almindelige danskere bekymrer sig om fremtiden og kan se sig selv blive tvunget fra hus og hjem.

Virkeligheden er, at danskernes boligskatter om kort tid vil være fordoblet i forhold til 2001. På trods at det såkaldte skattestop. Og det rammer landets mere end 2.1 millioner danske boligejere rigtig hårdt. 

Boligskatterne er blevet systemets belejlige måde at malke danskerne på. Og til dem, der siger, at værdien på ejerboliger også er steget, så er mit svar: Man kan jo ikke leve af at spise mursten.

Når boligskatterne for en folkepensionist som Susanne stiger, så gør hendes indtægt det jo ikke tilsvarende. Og uanset hvor meget huset stiger i værdi, så er der altså allerede betalt for det en gang. 

Den skarpe observatør vil også huske, at vi sidste år var samlet i en baghave for at tale om den stigende grundskyld. Her lykkedes det os efterfølgende - mod de flestes forventning - at få gennemført en fastfrysning af grundskylden for 2016. Det var en ensom kamp, men vi fik taget et skridt i den rigtige retning. Problemet er dog langt fra løst.

Beskat kun fortjenesten

Vi har derfor præsenteret et fuldt finansieret forslag til, hvordan vi kan afskaffe alle boligskatterne herhjemme. 

Vores forslag bygger kort fortalt på, at alle løbende boligskatter afskaffes. Både ejendomsværdiskatten og grundskylden. I stedet skal man betale skat af den eventuelle gevinst, man får, når man forlader boligmarkedet - ligesom vi vil udfase rentefradraget. 

På den måde beskattes danskerne ikke af at bo i deres eget hjem. Vi beskatter kun dem, der forlader boligmarkedet med en fortjeneste – oparbejdet efter vores forslag måtte vedtages. 

Lignende modeller bruger mange andre lande omkring os, og derfor kan det selvfølgelig også sagtens lade sig gøre i Danmark, hvis viljen er der fra de andre partiers side. 

Afskaf boligskatterne

De stigende boligskatter er Danmarks mest utrygskabende skat. Den tvinger helt almindelige danskere fra hus og hjem. Den er kort og godt urimelig. Derfor ønsker vi boligskatterne afskaffet. Og vi har endda præsenteret en fuldt finansieret model til, hvordan det kan gøres. Men vi kan også se, at der alligevel er partier, der tøver med at handle. 

Men boligskatterne er og bliver den absolutte hovedprioritet for Det Konservative Folkeparti ved forhandlinger i dette efterår. 

Derfor vil jeg gerne slå helt fast i dag, at en forudsætning for, at Det Konservative Folkeparti kan indgå i en 2025 aftale, det er, at boligskatterne bliver adresseret som en del af den samlede plan. 

Kort sagt: Intet opgør med boligskatterne – ingen opbakning fra Konservative. 

Vi ved dog også, at det er en stor opgave, der skal dog løses. Vores indgang til efterårets forhandlinger bliver derfor, at elefanten kanspises i små bidder. Vi tager derfor to ting med ind i forhandlingslokalet, når det kommer til fastlæggelsen af fremtidens boligskat:

For det første skal det være billigere at være boligejer, end der er lagt op til i dag.  

For det andet ønsker vi et mere simpelt system, hvor der er en enklere opkrævningsform. 

Vores ambition er, at boligskatterne afskaffes helt. Det vil give den bedste tryghed for boligejere. Hvor langt vi kan komme i den retning må tiden vise. Men nu har vi i hvert fald lavet et oplæg som ethvert borgerligt parti, bør kunne se sig selv i. Nu er der ingen undskyldninger for ikke at tage hånd om boligskatternes urimelige pres på danskerne.