Boligskatterne skal adresseres til efteråret

BLOG: Foruds√¶tningen for, at Det Konservative Folkeparti kan indg√• i en 2025 plan, er, at de urimelige og stigende boligskatter bliver adres

BLOG: Foruds√¶tningen for, at Det Konservative Folkeparti kan indg√• i en 2025 plan, er, at de urimelige og stigende boligskatter bliver adresseret. Sker det ikke, kan vi ikke l√¶gge stemmer til en aftale. S√• enkelt er det. 

I dag har vi netop afsluttet vores sommergruppem√łde. Det skete p√• et pressem√łde i Allerslev ved Lejre hjemme hos Susanne og hendes mand.‚Äč

Susanne, der er folkepensionist, betaler sammen med sin mand √•rligt 14.760 kroner i ejendomsv√¶rdiskat til staten og 19.668 kroner i grundskyld, der opkr√¶ves af kommunen. Det l√łber alts√• p√• et samlet nettobel√łb p√• sm√• 35.000 kroner om √•ret. Penge, de skal betale for at f√• lov til at blive boende i deres eget hjem. Et hjem, som de vel at m√¶rke allerede har k√łbt og betalt. 

De h√łje boligskatter fik Susanne til at sende et l√¶serbrev til Berlingske om urimeligheden ved det nuv√¶rende system ‚Äď og p√• de sociale medier er Susannes l√¶serbrev blevet set af mere end kvart million danskere, der ivrigt debatterer boligskatternes urimelighed. 

Boligskatten er snart fordoblet

Det kommer dog ikke som en overraskelse for os i Det Konservative Folkeparti, at boligskatterne har n√•et et niveau, hvor helt almindelige danskere bekymrer sig om fremtiden og kan se sig selv blive tvunget fra hus og hjem.

Virkeligheden er, at danskernes boligskatter om kort tid vil v√¶re fordoblet i forhold til 2001. P√• trods at det s√•kaldte skattestop. Og det rammer landets mere end 2.1 millioner danske boligejere rigtig h√•rdt. 

Boligskatterne er blevet systemets belejlige m√•de at malke danskerne p√•. Og til dem, der siger, at v√¶rdien p√• ejerboliger ogs√• er steget, s√• er mit svar: Man kan jo ikke leve af at spise mursten.

N√•r boligskatterne for en folkepensionist som Susanne stiger, s√• g√łr hendes indt√¶gt det jo ikke tilsvarende. Og uanset hvor meget huset stiger i v√¶rdi, s√• er der alts√• allerede betalt for det en gang. 

Den skarpe observat√łr vil ogs√• huske, at vi sidste √•r var samlet i en baghave for at tale om den stigende grundskyld. Her lykkedes det os efterf√łlgende - mod de flestes forventning - at f√• gennemf√łrt en fastfrysning af grundskylden for 2016. Det var en ensom kamp, men vi fik taget et skridt i den rigtige retning. Problemet er dog langt fra l√łst.

Beskat kun fortjenesten

Vi har derfor pr√¶senteret et fuldt finansieret forslag til, hvordan vi kan afskaffe alle boligskatterne herhjemme. 

Vores forslag bygger kort fortalt p√•, at alle l√łbende boligskatter afskaffes. B√•de ejendomsv√¶rdiskatten og grundskylden. I stedet skal man betale skat af den eventuelle gevinst, man f√•r, n√•r man forlader boligmarkedet - ligesom vi vil udfase rentefradraget. 

P√• den m√•de beskattes danskerne ikke af at bo i deres eget hjem. Vi beskatter kun dem, der forlader boligmarkedet med en fortjeneste ‚Äď oparbejdet efter vores forslag m√•tte vedtages. 

Lignende modeller bruger mange andre lande omkring os, og derfor kan det selvf√łlgelig ogs√• sagtens lade sig g√łre i Danmark, hvis viljen er der fra de andre partiers side. 

Afskaf boligskatterne

De stigende boligskatter er Danmarks mest utrygskabende skat. Den tvinger helt almindelige danskere fra hus og hjem. Den er kort og godt urimelig. Derfor √łnsker vi boligskatterne afskaffet. Og vi har endda pr√¶senteret en fuldt finansieret model til, hvordan det kan g√łres. Men vi kan ogs√• se, at der alligevel er partier, der t√łver med at handle. 

Men boligskatterne er og bliver den absolutte hovedprioritet for Det Konservative Folkeparti ved forhandlinger i dette efter√•r. 

Derfor vil jeg gerne sl√• helt fast i dag, at en foruds√¶tning for, at Det Konservative Folkeparti kan indg√• i en 2025 aftale, det er, at boligskatterne bliver adresseret som en del af den samlede plan. 

Kort sagt: Intet opg√łr med boligskatterne ‚Äď ingen opbakning fra Konservative. 

Vi ved dog ogs√•, at det er en stor opgave, der skal dog l√łses. Vores indgang til efter√•rets forhandlinger bliver derfor, at elefanten kanspises i sm√• bidder. Vi tager derfor to ting med ind i forhandlingslokalet, n√•r det kommer til fastl√¶ggelsen af fremtidens boligskat:

For det f√łrste skal det v√¶re billigere at v√¶re boligejer, end der er lagt op til i dag.  

For det andet √łnsker vi et mere simpelt system, hvor der er en enklere opkr√¶vningsform. 

Vores ambition er, at boligskatterne afskaffes helt. Det vil give den bedste tryghed for boligejere. Hvor langt vi kan komme i den retning m√• tiden vise. Men nu har vi i hvert fald lavet et opl√¶g som ethvert borgerligt parti, b√łr kunne se sig selv i. Nu er der ingen undskyldninger for ikke at tage h√•nd om boligskatternes urimelige pres p√• danskerne.