Politik

Ny Megafon: Konservative slår bundrekord

Mette Frederiksen (S) har fortsat kurs mod Statsministeriet. Det viser sidste Megafon-måling, inden efterårets store forhandlinger.

Mens man hos Socialdemokraterne kan glæde sig over, at partiformand Mette Frederiksen står til at blive statsminister, hvis der er folketingsvalg i dag, så vækker en frisk meningsmåling nok alt andet end glæde hos Det Konservative Folkeparti.

I målingen, som Megafon har udført for TV 2 og Politiken, svarer blot 2,7 procent af danskerne, at de vil stemme på Søren Pape Poulsen og co., hvis de skulle til stemmeurnerne nu. Den statistiske usikkerhed for partiet er +/- 1,1 procent, så partiet har ikke rejst sig siden folketingsvalget i fjor, hvor 3,4 procent stemte konservativt.

Megafon har aldrig tidligere målt så lav opbakning til Det Konservative Folkeparti, som i dag står til at miste et mandat og få fem medlemmer valgt. Den hidtidige bundrekord blev sat i oktober 2015, hvor 2,8 procent ville sætte kryds ved liste C.

Megafon-mandater august

Tal fra folketingsvalget 2015 er angivet i parentes. 

Socialdemokraterne: 45 (47)

Radikale Venstre: 10 (8)

SF: 9 (7)

Alternativet: 13 (9)

Enhedslisten: 13 (14)

Kristendemokraterne: 0 (0)

Oppositionen: 90 (85)

Venstre: 32 (34)

Det Konservative Folkeparti: 5 (6)

Dansk Folkpearti: 33 (37)

Liberal Alliance: 15 (13)

Regeringen og støttepartierne: 85 (90).

Kilde: Megafon for TV 2 og Politiken 22.-24. august 2016.

Lautrup: En konservativ katastrofe

Det er en katastrofe for partiet, lyder det fra TV 2's politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

- Jeg vil ikke begynde at tale om spærregrænsen, for jeg tror ikke, de når så langt ned, men det er klart, at man begynder at tale om det, nu hvor Nye Borgerlige med en tidligere konservativ folketingskandidat i front (Pernille Vermund, red.) kan komme til at gøre yderligere ondt på partiet, siger han.

Fredag holder Det Konservative Folkeparti sommergruppemøde, og her vil partiet lægge vægt på lettelser af boligskatten. Idet omkring hver anden dansker bor i ejerbolig, er det et budskab, der har et stort potentiale, pointerer Peter Lautrup-Larsen.

- Her har de konservative fundet et ledigt standpunkt. Liberal Alliance satser meget på topskatten, og regeringen har ikke rigtig råd til at give alt for mange lettelser på boligskatten, mens venstrefløjen slet ikke vil være med til det.

Status quo mellem blokkene

Bortset fra den konservative bundskraber viser målingen stort set status quo, når man ser på styrkeforholdet mellem de to blokke i Folketinget. Oppositionen kan nu mønstre 90 mandater, mens regeringen og de borgerlige støttepartier kan tælle til 85.

De færøske og grønlandske mandater er ikke medregnet, men ved valget i fjor pegede de alle fire på Socialdemokraterne.   

Regeringspartiet Venstre går et mandat frem i forhold til sidste måling og lander på 32, hvilket er to færre end ved valget, mens Liberal Alliance får 15 mandater, hvilket er en fremgang på to. Dansk Folkeparti går tilbage til 33 mandater, hvilket er tre færre end ved valget.

Lautrup: S vil glæde sig over partiets strategi

Socialdemokraterne går 2,7 procent frem i forhold til sidste måling, svarende til fem mandater. Partiets tidligere regeringspartner Radikale Venstre går to mandater frem til 10, mens også SF leverer en fremgang på to mandater, når man sammenligner med valgresultatet.

- Målingen vil få Socialdemokraterne til at føle sig bekræftet i, at de har valgt den rigtige strategi, da de allerede før for 2025-forhandlingerne har afvist topskattelettelser og fremrykning af pensionsalderen, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

Alternativet buldrer fortsat frem i forhold til valget, men går dog to mandater tilbage fra sidste måling til 13. Også på den yderste venstrefløj er der tilbagegang. Enhedslisten ville få 13 mandater mod 14 ved valget sidste år.

Målingen er gennemført som en telefonrundspørge i perioden 22.-24. august 2016. 1.008 danskere har deltaget.