Politik

Økologi skal være for alle

Pesticider skader små børn og fostre og er generelt alt for usunde for både mennesker og miljø. Men økologi er dyrt, og det skal vi gøre noget ved. De

Det er egentlig grotesk, at pesticider stadig er tilladt. Mange pesticider i vores mad kædes sammen med nedsat læringsevne og lavere intelligens hos vores børn, forringet fertilitet hos både mænd og kvinder og med sygdomme som fx kræft. Og jeg er nok ikke alene om at være dybt bekymret over, at niveauet af pesticider i børns urin er alarmerende højt.

I den økologiske produktion er det forbudt at bruge gift, og derfor er der ikke giftrester i de økologiske fødevarer. Så i princippet er det enkelt at undgå pesticidrester i kroppen: Man skal bare spise økologisk. Men det er ikke bare lige… For problemet er, at rigtig mange mennesker ikke har råd til at vælge økologien til. For de ikke-økologiske fødevarer er billigere end de økologiske. Men det forekommer mig fuldstændigt urimeligt, at det primært er de velstillede mennesker i samfundet, der har mulighed for at give deres børn mad uden giftrester.

Derfor har Enhedslisten netop foreslået at fjerne momsen på økologiske fødevarer. På den måde kommer prisen på økologiske varer meget tættere på prisen for de ikke-økologiske, og i enkelte tilfælde kan økologi endda blive det billigste valg. Så langt flere familier får mulighed for at vælge mad uden gift.

Momsfritagelsen vil ikke kun sikre mere lige adgang til sunde fødevarer. Naturen får også gavn af tiltaget. Når flere mennesker lægger økologiske varer i indkøbskurven, vil det også give flere landmænd lyst til og mulighed for at droppe giftsprøjterne og lægge om til økologisk produktion. Det er godt af mange årsager.

For det økologiske landbrug friholder vores drikkevand for sprøjtegifte og er samtidig godt for naturen og for vores vandmiljø. Så det økologiske valg er ikke kun det bedste for den enkelte families sundhed. Det er også godt for den natur og det rene drikkevand, vi gerne vil give videre til vores børn og børnebørn. Det er på høje tid, at vi sørger for, at alle får råd til at vælge økologi.