Politik

Ny kræftpakke på vej: Nu får alle patienter én dedikeret læge

Specielt udsigten til, at kræftpatienter får en dedikeret læge, bringer glæde hos Kræftens Bekæmpelse.

Regeringen vil onsdag komme med sit udspil til en ny kræftplan, den fjerde af slagsen. Detaljerne er stadig stort set ukendte, men dem, der er fremme, bringer glæde hos Kræftens Bekæmpelse.

Berlingske Tidende kan fortælle, at regeringen vil afsætte 1,5 milliarder kroner til den nye plan. En stor ting er, at alle patienter nu får én læge, der følger dem igennem et kræftforløb.

- Det er præcist det, kræftpatienterne har efterspurgt igen og igen: Er der nu ikke bare én læge, der kan tage hovedansvaret for min behandling.

- Når man er igennem et langt forløb og møder en ny læge igen og igen giver det stor usikkerhed og gør det sværere at finde ud af, hvad der er det rigtige for hver enkelt patient, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

Ud over at give patienter en langt større tryghed vil der også være helbredsmæssige og økonomiske gevinster ved at få en fast læge tilknyttet hver kræftpatient, siger Leif Vestergaard.

- Vi ved, at jo flere lægeskift, man har, jo større risiko er der for fejl. Det viser vores egen undersøgelser. Så det har en psykologisk men også en sundhedsfaglig effekt, at have en dedikeret læge.

- Og så er der meget, der tyder på, at der er en økonomisk effekt, fordi spild og fejl bliver minimeret. Det har vi ikke fuld belæg for, men meget tyder på det, siger direktøren.

Med den kommende kræftplan mener Kræftens Bekæmpelse, at Danmark er ved at nå en acceptabel behandling af kræftpatienter.

- Hver plan har givet et nøk fremad, så vi fra at være i bunden i Europa kan begynde at ane, at vi er på niveau med de øvrige nordiske lande.

- Denne her plan vil bringe os et godt stykke fremad. Specielt hvis vi også får gjort noget ved rygning. Det slår 6000 kræftpatienter ihjel hvert år, siger Leif Vestergaard Pedersen.